Ministerstvo dopravy chce zhasnout LED billboardy

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Nejdříve omezit svítivost LED billboardů ve městech a potom vyjednat jejich úplné odstranění, touto cestou se rozhodlo vydat ministerstvo dopravy. Na nových pravidlech pro reklamní plochy by se měli začít zástupci jednotlivých resortů domlouvat po příštím týdnu.

Kvůli záměru ministerstvo dopravy oslovilo také ministerstvo průmyslu a obchodu, ministerstvo pro místní rozvoj, vnitro, Ředitelství silnic a dálnic či Policejní prezidium a ČVUT fakultu dopravní. „Během příštího týdne by měli účastníci jednání nominovat své zástupce a následně se uskuteční první jednání,“ uvedl tiskový mluvčí ministerstva dopravy Martin Novák.

Úplné odstranění reklamních ploch z ulic je podle Nováka běh na dlouhou trať, proto se chce ministerstvo dopravy nejprve zaměřit na regulaci svícení. Odstranění billboardů požaduje také obecně prospěšná organizace Acta non verba (ANV) ve spolupráci s občanským sdružením Nechceme billboardy. Obě sdružení podala například podnět k přezkoumání územního souhlasu s LED billboardy, které od června stojí u pražské Jižní spojky.

„S ohledem na agresivní formát a rizikovou lokalitu se tak zřejmě jedná o vůbec nejnebezpečnější billboardy v Praze. Dokládá to i skutečnost, že na místech, odkud jsou obrazovky viditelné, došlo od začátku června do konce září k 12 dopravním nehodám,“ upozornilo ANV.

:

Podle názoru sdružení porušují LED obrazovky hned tři zákony najednou: zákon o pozemních komunikacích, vyhlášku o obecných technických požadavcích na výstavbu v hlavním městě Praze a silniční zákon.