Ministerstvo dopravy začalo platit škody způsobené nefunkčním registrem

registr vozidel

registr vozidel Zdroj: ctk

Ministerstvo dopravy začalo posílat peníze jako náhradu za škody způsobené nefunkčním centrálním registrem vozidel. Vyplácet se zatím bude u pěti až deseti žádostí, celková částka je v řádu jednotek milionů korun. Celkem přišly takovýchto žádostí desítky. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to dnes řekl odcházející ministr dopravy Pavel Dobeš.

Uvedená čísla se podle ministra vztahují na materiální újmu v případech, kdy byli žadatelé o náhradu schopni vyčíslit své škody a ministerstvo je uznalo. O případných požadavcích o náhradu za nemateriální újmu, kam spadá způsobení potíží nebo stres, budou rozhodovat soudy. Na možnost žádat po ministerstvu dopravy tento druh náhrady upozornila už dříve Kancelář veřejného ochránce práv.

Registr vozidel, který od červencového převedení z ministerstva vnitra pod ministerstvo dopravy funguje zpomaleně, se má na základní registry napojit od čtvrtka 13. prosince. „Tento termín je možné splnit,“ uvedl Dobeš. Úředníci pak budou moci spojit databázi vozidel s databází občanů a právnických firem a mělo by odpadnout zdlouhavé ověřování údajů při změnách v registru vozidel. Žadatelé o změny si ale nově budou muset ohlídat, že mají v dokladech všechny údaje správně.

Nový registr ministerstvo dopravy spustilo 9. července. Po zhruba hodině provozu systém selhal a od té doby se potýká s problémy. Software pro nový registr stál 37 milionů korun, dalších 32,4 milionu korun má ministerstvo dopravy zaplatit za provoz registru. Strana LIDEM oficiálně kvůli přetrvávajícím potížím s registrem vyzvala Dobeše k odchodu, ten v úřadu skončí v pondělí 3. prosince.