Ministerstvo odmítlo Arrivu, přelomový tendr je o krok blíže zrušení

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: E15 Anna Vackova

Ministerstvo dopravy dnes zamítlo stížnost jednoho ze dvou účastníků tendru o nového železničního dopravce mezi Ostravou, Opavou, Krnovem a Olomoucí. Britská Arriva protestovala proti svému vyřazení, které ministerstvo dopravy odůvodňovalo nesplněním podmínek soutěže. Arriva už dřívě dala najevo, že případ požene až k antimonopolnímu úřadu.

Arriva podle ministerstva nesplnila podmínku veřejné soutěže, podle které musí mít každý dopravce ve vedení alespoň dvě odborně způsobilé osoby pro provozování drážní dopravy s příslušným vzděláním. Drážní zákon přitom vyžaduje pouze jednu způsobilou osobu. „Jde o kontrakt na 15 let,“ vysvětlil důvod přísnější podmínky mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold. Ministerstvo tím chtělo zabránit situaci, kdy by budoucí provozovatel z nějakého důvodu o takovéhoto zaměstnance přišel a nadále nesplňoval podmínky zákona.

„Počkáme, jaké další právní kroky nyní účastník udělá.“ uvedl Neřold. Podle něj má nyní Arriva desetidenní lhůtu, během které může rozhodnutí ministerstva napadnout u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Podle předchozích vyjádření Arrivy úřad předpokládá, že právě tento scénář dalšího postupu je nejpravděpodobnější, dodal mluvčí.

Samotný dopravce se ale dosud nerozhodl, zdali této možnosti využije „Nevíme jaké další kroky podnikneme, budeme se radit s právníky,“ uvedl v rozhovoru pro internetový server Česká pozice ředitel železniční dopravy v české Arrivě Jaroslav Richter.

Definitivní vyloučení Arrivy z tendru by mělo nepříznivý dopad i na druhého účastníka výběrového řízení, kterým je tuzemský soukromý dopravce RegioJet. Pokud totiž v soutěži zbude jediná nabídka, ministerstvo dopravy jí bude muset zrušit.