Ministr Žák zahájil audit Českých drah. Vyřídí si účty se Žaludou?

Zdeněk Žák, ministr dopravy

Zdeněk Žák, ministr dopravy Zdroj: ctk

Avizovaná kontrola hospodaření Českých drah začíná. Ministr dopravy Zdeněk Žák se v nejbližší době sejde s nově jmenovaným řídicím výborem ČD, ve kterém vláda na jeho návrh obměnila čtyři členy, a připraví detailní kontrolu státního dopravce. Primárním cílem auditu ale podle Žáka není odvolání ředitele drah Petra Žaludy, s nímž nemá dobré vztahy.

Řídicí výbor je nejvyšším řídícím orgánem společnosti, který rozhoduje o složení dozorčí rady a jejím prostřednictvím také o osobě generálního ředitele drah.

„Tyto kroky mají jediný cíl, a to je mít jistotu, co se v té firmě děje,“ řekl Žák. Změna složení řídicího výboru podle něj nemá primární cíl vyvíjet tlak na šéfa podniku Žaludu a nejde ani o přípravu pro jeho odvolání. Setrvání Žaludy je podle něj podmíněno uspokojivými výsledky, pokud je ukáže kontrola hospodaření ve státní firmě.

Rošády v řídícím výboru

Z řídicího výboru byli k 16. červenci odvoláni náměstci ministra dopravy Miloslav Hala a Jiří Žák. Ti zatím podle ministra Žáka náměstky zůstanou a jejich setrvání bude tak jako u zbytku vedení ministerstva záviset na výsledcích. Za ministerstvo financí řídicí výbor opustil Miloslav Müller a za resort obrany bývalý náměstek Michael Hrbata.

Místo nich v novém složení bude ředitel kabinetu ministra dopravy Zbyněk Šolc, který k dnešnímu dni ve funkci šéfa kabinetu nahradil Filipa Bendu, a ředitel odboru infrastruktury Josef Kubovský. Za resort financí to bude Veronika Kramaříková a Richard Vítek za obranu.

Obměna části složení sedmičlenného řídicího výboru byla podle Žáka nutná i kvůli tomu, že někteří její členové už nejsou zaměstnanci ministerstev, za které byli do řídícího výboru jmenováni, nebo jsou na odchodu. To je případ bývalého náměstka Hrbaty, který resort dopravy opustil v dubnu, a Miloslava Müllera, který má dlouhodobě podanou rezignaci.

Místo Žaludy se poroučel Žák

Nepřátelství bývalého generálního inspektora Českých drah Zdeňka Žáka a Petra Žaludy se datuje do roku 2009, kdy se Žák stal náměstkem tehdejšího ministra dopravy Petra Bendla a předsedou dozorčí rady ČD. Z této pozice se pokusil Žaludu odvolat z vedení státního dopravce za údajně neprůhledné hospodaření.

Jenže události tehdy nabraly nečekaný směr. Po zásahu ministra Bendla se ze všech funkcí „pro ztrátu důvěry“ naopak poroučel Zdeněk Žák a Žaluda poté požádal o policejní ochranu. Přitom jen o dva měsíce dříve si Bendl Žáka na úřad přivedl.

Petr Žaluda: Železnici chybí nezávislý regulátor