Místo dálničních známek kamery. Stát prý ušetří miliardu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Tomes Michael

Dálniční kupony se brzy mohou stát minulostí. Nahradit by je mohly kamery, které dokáží rozpoznávat registrační značky projíždějících aut. Technologie má být o miliardu levnější než prodej statisíců dálničních známek. Uvedl to generální ředitel Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) Tomáš Čoček. Tento kamerový systém se dnes využívá například v Maďarsku.

Podle Čočka se také ukázal jako nejvýhodnější ve studii proveditelnosti. SFDI proto navrhne ministerstvu dopravy přechod na tuto technologii. Nejdříve by mohl systém začít fungovat v roce 2016.

Na desetileté referenční období vychází kamerová technologie o zhruba miliardu korun lacinější než současný systém dálničních kupónů, uvedl Čoček.

Konečné rozhodnutí ale bude muset udělat vláda. Pokud by se ale po časem od systému upustilo a přešlo se například na zpoplatnění osobních aut podle skutečně ujetých kilometrů, přišla by vniveč počáteční investice na nákup kamer a přechod od papírových kuponů by se tím pádem nevyplatil, upozornil šéf SFDI.

Kamery nebo satelit a mikrovlny?

Kamerový systém je podle studie výhodnější než dražší satelitní nebo mikrovlnný systém, které se běžně užívají při zpoplatnění kamionů. Výhoda systému videoidentifikace spočívá podle studie v tom, že není nutné mezi řidiče distribuovat kupony nebo palubní jednotky, jaké mají v České republice povinně kamiony.

Záznamy z kamer umístěných podél zpoplatněných komunikací se jen srovnají s databází platících uživatelů pod konkrétní registrační značkou a odpadnou tím náklady na síť prodejních míst, které v současnosti dálniční známky distribuují.

Vybraná varianta by měla přinést i větší pohodlí řidičům. Platbu za použití zpoplatněních komunikací by mělo být možné uskutečnit přes internet nebo mobilním telefonem. Souběžně s předpokládaným nárůstem online plateb očekává fond postupné uzavírání jednotlivých obchodních míst, kde bude možné za známku platit hotově. Od toho si fond do budoucna slibuje další úspory.

Nevýhodou systému je počáteční investice na nákup kamerového systému. Tyto počáteční náklady studie vyčíslila na zhruba 214 milionů korun.

Ročně stát na dálničních kuponech vybere 3,9 miliardy korun. Zavedením kamerového systému by se tento výběr zvýší o 2,4 procenta, odhaduje SFDI s tím, že nový efektivnější způsob kontroly přiměje k nákupu známky řadu dnešních neplatičů.

Na mýtném se prý vybralo 47 miliard korun, náklady nejsou známé