Moderní Plzeň: v MHD si můžete bezkontaktně „pípnout“ jízdenku

bezkontaktní karta a terminál v autobusu - ilustrační foto

bezkontaktní karta a terminál v autobusu - ilustrační foto Zdroj: Marek Schwarzmann

Ve všech autobusech plzeňské MHD je ode dneška možné platit jízdné bezkontaktní bankovní kartou. Autobusy Plzeňských městských dopravních podniků (PMDP) jsou vybaveny vždy jedním zařízením Cardman, které pracuje s bezkontaktní bankovní kartou i se všemi verzemi Plzeňské karty. V příštích týdnech dopravní podniky instalují taková zařízení i do tramvají a trolejbusů. Celý vozový park jimi bude vybaven do konce června, sdělil předseda představenstva PMDP Michal Kraus.

Kromě bezkontaktní bankovní karty lze v plzeňské MHD platit jízdné papírovými jízdenkami, jízdenkami koupenými u řidiče nebo zaplacenými Plzeňskou kartou, Plzeňskou jízdenkou a nebo SMS platbou. Nákup jízdenky placené bankovní kartou má podle Krause doplnit systém Plzeňské karty a zejména zvýšit dostupnost jízdného pro mimoplzeňské nebo zahraniční cestující.

V souvislosti s titulem Evropského hlavního města kultury a množství kulturních akcí pořádaných ve městě se v Plzni letos podle magistrátu výrazně zvyšuje počet turistů.

Aviízo při nástupu

Přístroje Cardman jsou označeny symbolem pro bezkontaktní platby. Zvenku na voze jsou označeny dveře, u kterých Cardman je - zpravidla jsou to druhé dveře zepředu vozu.

Nákup jízdenky placené bankovní kartou se neliší od běžného odbavení s Plzeňskou kartou. Cestující si zvolí druh jízdného, na výzvu přístroje přiloží kartu a dostane vytištěnou jízdenku.

Nákup jízdenky není pro zákazníky spojen s žádným poplatkem bance. Systém zajistí, že cestujícímu není účtována každá jednotlivá jízdenka, ale až souhrn jízdenek zakoupených v určitém intervalu. „Zúčtování plateb probíhá jednou za tři dny, přesně tři dny po nákupu první jízdenky,“ uvedl projektový manažer PMDP Zbyněk Proška.

Protože systém nedokáže odhadnout, kolik jízdenek si cestující koupí, při prvním nákupu je na jeho bankovním účtu zarezervováno 150 korun. Peníze nikam neodcházejí, zůstávají na účtu do řádného vyúčtování podle skutečně koupených jízdenek.

Ještě Liberec, Jablonec a brno, Praha ne

Bezkontaktní jízdenkomat není v Česku rozšířená, jejhopremiéru loni v září pilotně spustil Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou.

Překvapit touto technologií hodlá cestující i Dopravní podnik města Brna (DPMB). „Zavedení možnosti koupit si jízdenku přímo ve voze plánujeme na letošnírok. Ve hře jsou dvě varianty. Buď jízndenkomat vydá po platbě kartou jízdenku či doklad zůstane pouze v elektronické podobě,“ řekla E15.cz mluvčí podniku Linda Hailichová.

Naopak Praha, kde by se to rozhodně očekávalo, zavedení bezkontaktních jízdenkomatů v metru, autobusech či tramvajích zatím nechystá. „Neuvažujeme o tom,“ odpověděla mluvčí Dopravního podniku hlavního města Prahy Aneta Řehková. Praha podle jejích slov sází spíš na bezkontaktní jízdenkomaty ve stanicích.

Je integrovaná doprava levnější?