Modernizovaná rychlostní železnice z Prahy na západ povede až do Mnichova

Railjet

Railjet Zdroj: ctk

Leo Express
Žralok 844
RailJet
Pendolino
11
Fotogalerie

Modernizovaná železniční trať z Prahy na západ Čech bude pokračovat až do Mnichova. Podle ministerstva dopravy a Správy železnic plánuje Německo modernizaci trati na své straně, trať by tak měla navázat na trať z Plzně. V tiskové zprávě to uvedla Správa železniční dopravní cesty (SŽDC).

„Jednoznačně vítám rozhodnutí německého spolkového ministra dopravy, který informoval o povýšení projektu elektrizace a modernizace německé části spojení Praha - Mnichov do nejvyšší priority ve Spolkovém plánu dopravních cest, a to včetně větve Schwandorf - Norimberk. Tím se završilo naše déle než deset let trvající úsilí, aby byl tento projekt oficiálně zařazen mezi německé priority,“ uvedl ministr dopravy Dan Ťok (za ANO).

Podle generálního ředitele SŽDC Jiřího Svobody by pokračování trati mělo významně pomoci nejen osobní, ale také nákladní dopravě. „Současně s tím se zvýší rovněž význam plánovaného tunelu mezi Prahou a Berounem,“ dodal. Správa železnic v současnosti řeší tři varianty tunelů do Berouna.

Trať patří do programu rychlých spojení, které počítají s výstavbou vysokorychlostních tratí v Česku. SŽDC aktuálně pokračuje ve zpracování studií proveditelnosti na trase Praha - Brno - Břeclav a na trase Praha - Drážďany. Studie se budou postupně dokončovat během příštích dvou let.