Moody's snížila rating Českých drah, kvůli Cargu a nízkým příjmům z majetku

ČD Cargo

ČD Cargo Zdroj: cdcargo.cz

Ratingová agentura Moody's snížila úvěrové hodnocení Českých drah o jeden stupeň na Baa2. Svůj krok v dnešním sdělení odůvodnila snížením ziskovosti divize nákladní přepravy a proti očekávání nižšími příjmy podniku z prodeje majetku. Rating drah naopak podporuje její kvazimonopol na železniční přepravu v Česku, dále předvídatelné příjmy odvozené od desetileté smlouvy s vládou a kraji a také silná majetková základna podniku.

Za další významnou příčinu zhoršení ratingu označila Moody's to, že „společnost se nadále příliš opírá o krátkodobé financování, které ji vystavuje možným potížím v likviditě“. Moody's nicméně uznává, že jako podnik stoprocentně vlastněný státem budou zřejmě České dráhy spíše schopny udržet si přístup na kapitálové trhy než soukromé firmy s podobným úvěrovým profilem.

Slabinami jsou naopak rizika spojená s tím, že investiční program ČD nebude mít požadované výsledky, dále slabá finanční likvidita firmy, nízký zisk nákladní divize a nečekaně slabé příjmy z probíhajícího prodeje majetku.

Nový rating má stabilní výhled a vztahuje se na dluh firmy v sumě 600 milionů eur (15,5 miliardy korun).

Úvěrový rating je důležitý pro investory, jimž ukazuje, jaká je pravděpodobnost včasného splacení úvěru. Čím je rating vyšší, tím vnímají dlužníka věřitelé lépe a tím spíše bude moci hodnocený stát či podnik získat výhodnější úvěry.