Moody's zvažuje zhoršení ratingu Českých drah, upozorňuje na slabý provozní výkon

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Jan Sindelar

Slabý provozní výkon za minulý rok a nedokončené prodeje některých nádraží rozhodly. Mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service možná Českým drahám zhorší rating. Zatím tuzemského dopravce umístila do režimu přehodnocení. České dráhy věří, že se jim hrozbu snížení ratingu podaří odvrátit.

Pro vedení společnosti bude důležité současný rating obhájit, řekl mluvčí drah Radek Joklík. Období přehodnocování ratingu společnosti bude trvat několik měsíců a do té doby dráhy zveřejní kromě hospodářských výsledků za loňský rok i aktualizované strategie střednědobého obchodního plánu. Na základě těchto údajů dopravce předpokládá, že se podaří hrozbu zhoršení ratingu odvrátit a obhájí současný stupeň hodnocení.

Moody's v současnosti hodnotí úvěrové závazky Českých drah stupněm Baa2. Úvěrovou známku na tuto úroveň snížila loni v červnu. Konstatovala tehdy, že výhled je stabilní, což naznačovalo, že změnu ratingu v brzké době nepředpokládá.

Moody's v dnešním prohlášení mimo jiné podotýká, že České dráhy dosud nedokončily jednání o prodeji některých nádraží, který se měl uskutečnit v průběhu minulého roku.

České dráhy v prvním pololetí minulého roku vykázaly ztrátu 510 milionů korun. Meziročně to bylo zhoršení hospodářského výsledku celé skupiny o 16 milionů korun. Výsledek tehdy ovlivnily především vyšší náklady spojené s obnovou vozového parku firmy. Výsledky skupiny za celý uplynulý rok podnik zveřejní 30. dubna, píší České dráhy na své internetové stránce.