Mošnovská opravna letadel Job Air je v úpadku

Společnost Job Air Technic, která na letišti v Mošnově na Novojičínsku opravuje letadla (na snímku z 6. března), je v úpadku

Společnost Job Air Technic, která na letišti v Mošnově na Novojičínsku opravuje letadla (na snímku z 6. března), je v úpadku Zdroj: CTK

Kvůli stamilionovým dluhům skončila opravna letadel Job Air Technic z Mošnova na Novojičínsku v úpadku. Insolvenční návrh podala Česká exportní banka. Věřitelé mají dva měsíce na to, aby přihlásili své pohledávky.

Po šesti letech fungování došel mošnovské opravně dech. Od lednového zahájení insolvenčního řízení jen obtížně shání finance na provoz. Přibývá jí věřitelů z řad dodavatelů a obchodních partnerů. Navíc svým zaměstnancům dluží ještě lednové mzdy.

Bance a České spořitelně dluží Job Air Technic přes 760 milionů korun za nesplacené úvěry, které si firma vzala v roce 2007. Mezi dalšími věřiteli je například společnost Letiště Ostrava s pohledávkami téměř 13 milionů korun. Dalších více než 11 milionů korun činí nezaplacené odvody pojistného na sociální zabezpečení.

Ředitel Job Air Technics Daniel Barč dnes řekl, že vyhlášením rozhodnutí soudu se pro firmu nic zásadního nemění. „Budeme se snažit, aby podnik normálně fungoval. Nemohu ale ovlivnit chování dodavatelů a zákazníků, jestli předběžně domluvené smlouvy budou dodrženy, nebo jestli je s ohledem na riziko vyplývající ze současné situace zruší,“ řekl.

Zachrána by mohla přijít ze Švýcarska

Společnosti by podle vedení firmy mohl pomoci strategický investor, který s o ni nyní uchází. Švýcarská společnost SR Technics by společně s českou investorskou společností EnCor mohla od bank odkoupit pohledávky, mošnovskou opravnu by chtěla postupně rozšířit a současný počet necelých 200 zaměstnanců navýšit až na více než dvojnásobek.

Nabízená částka není oficiálně zveřejněna, podle ihned.cz firma SR Technic je ochotná za 800milionovou pohledávku zaplatit asi 300 milionů korun, o něž by se obě banky musely podělit.

Jak ukrást Karlštejn