Na Hluboké se otvírá největší rekreační přístav v Česku

Marina za dvě stě milionů. Přístaviště se otevře příští týden

Marina za dvě stě milionů. Přístaviště se otevře příští týden Zdroj: CTK

V městečku Hluboká nad Vltavou na jihu Čech se už za týden otevře největší tuzemský rekreační přístav. Stavba trvala přes dva roky a vyžádala si téměř 200 milionů korun. Stavbu hradil stát, na samotný provoz by si ale měla marina sama vydělat.

Podle mluvčího Ředitelství vodních cest Jana Bukovského jsou odhady provozních nákladů zhruba milion korun ročně, což by měly bez potíží pokrýt poplatky od majitelů lodí. Z více než 70 míst už je čtvrtina dlouhodobě pronajata, rezervace přístav přijímá od 1. dubna. Například poplatek za loď do devíti metrů délky činí deset tisíc korun, plavidlo delší než 12 metrů zaplatí 18 tisíc.

„Vždy ale budeme mít místo i pro krátkodobé stání,“ uvedl Bukovský s tím, že jde v první řadě o veřejný přístav. Do přístavu se vedle menších plavidel vejdou i dvě velké lodě, z nichž ta větší může měřit až 44 metrů. Nastávající sezonu bere ředitelství jako zaváděcí i proto, že vltavská vodní cesta mezi Českými Budějovicemi a Prahou zatím není dokončená. Poslední úsek se nyní staví níže po proudu, hotovo bude až pro sezonu 2017.

Hluboká přitom není jediný velký přístav, který se letos milovníkům plavby otevírá. V létě chce ŘVC zprovoznit i nový přístav Petrov, který bude největším na východomoravském Baťově kanále.