Na kontrolu křídel musí všechny Airbusy A380

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: B.Lange, Airbus

První potíže Airbusu A380 se objevily během vývoje. První dodávky kvůli tomu byly zpožděny o více než rok.
Vůbec první vyrobený Airbus určený zákazníkům převzaly Singapore Airlines
Zatím největší problém obří letoun potkal v listopadu 2010, kdy za letu společnosti Quantas ze Singapuru do Sydney explodoval jeden ze čtyř motorů Rolls-Royce. Při nehodě nebyl nikdo zraněn, přestože trosky motoru dopadly na obydlený indosnéský ostrov Batam.
Následovala prohlídka všech obřích Airbusů, které používají motory od britské firmy. Několik jich muselo být vyměněno či opraveno a Rolls-Royce kvůli tomu předloni vykázal výrazný pokles zisku.
Potíže se netýkaly letounů Air France, které používají motory General Electric
9
Fotogalerie
Evropská agentura pro leteckou bezpečnost EASA rozšíří povinné kontroly křídel Airbusů A380 na všechny doposud vyrobené stroje. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na neveřejné zdroje. Na křídlech několika letounů se totiž v posledních týdnech objevily drobné praskliny.

Rozhodnutí rozšířit prověrky na všechny obří letadla přišlo poté, co australský Qantas oznámil, že jeden z jeho šesti dvoupatrových Airbusů zůstane na zemi. Technici totiž na jeho křídle po průletu těžkými turbulencemi objevili 36 prasklin.

To podle Reuters naznačuje, že problém nebude ojedinělý, jak se mohlo zdát z několika dosud objevených prasklin na jiných strojích. Airbus ujistil, že díky včasnému odhalení problému zůstávají jeho nejnovější letouny bezpečné. „Byl nalezen účinný způsob dopravy,“ dodal k tomu zdroj.

Dosud s prohlídky zaměřovaly jen na 20 Airbusů A380 společností Emirates, Singapore Airlines a Air France, které jsou nejvytíženější a nejdéle v provozu.

V provozu je nyní 68 obřích letounů, které provozuje sedm společností v čele s Emireates, Singapore Airlines a Qantas Airways. Celkově ke konci ledna objednalo 18 aerolinek 252 letadel. Jeden kus si jako svůj soukromý tryskáč objednal saúdskoarabský princ Valíd bin Talál.