Na letišti začíná zima. Přinese jedenáct nových destinací

České aerolinie mají opět po letech letadlo pro dálkové linky. Dlouho očekávaný airbus A330 v barvách Českých aerolinií přiletěl 14. května kolem půl šesté odpoledne na pražské Letiště Václava Havla.

České aerolinie mají opět po letech letadlo pro dálkové linky. Dlouho očekávaný airbus A330 v barvách Českých aerolinií přiletěl 14. května kolem půl šesté odpoledne na pražské Letiště Václava Havla. Zdroj: ctk

letadlo
Letadlo Lufthansa
letadlo společnosti Emirates
Letadlo Emirates A380 přistává v Praze
Letadlo Emirates A380 přistává v Praze
10
Fotogalerie

Na ruzyňském letišti začne v neděli 30. října platit zimní letový řád. V porovnání s loňskou zimou obsahuje jedenáct nových destinací, například v Tunisu, Polsku, Rusku nebo Norsku. Novinkou je i zimní provoz obřího Airbusu A380 společnosti Emirates.

Firma z Perského zálivu se rozhodla letoun s kapacitou 519 cestujících na linku do Prahy nasazovat i v zimě. Za novinku zimy lze považovat i dvě dálkové linky do čínských měst Šanghaje a Čcheng-tu, jejichž provoz zahájily společnosti China Eastern a Sichuan Airlines už v průběhu letního letového řádu. „Ve stejné frekvenci budou pokračovat i v zimním období,“ uvedl předseda představenstva Českého Aeroholdingu Václav Řehoř.

V minulém zimním letovém řádu nebyly ani linky Tunis Air do Tunisu a Sprint Air do polské Radomi. Snaží se i České aerolinie, které budou v zimě nově provozovat lety do Birminghamu, Kazaně, Ufy, Oděsy a Záhřebu. Z letního řádu budou pokračovat linky společnosti Volotea do Marseille a Toulouse. Letecká společnost Norwegian zase zahájí pravidelné lety do norského Stavangeru.

Během zimní sezóny plánuje na Letišti Václava Havla Praha operovat 58 leteckých společností, z toho 53 na linkách pro cestující a pět cargo dopravců. Nový letový řád bude obsahovat pravidelná spojení do 105 míst ve 39 zemích světa. V končícím letním letovém řádu bylo rekordních 145 destinací.

Největší počet nabízených letů v zimní sezóně bude do Moskvy s 58 spoji týdně. Na druhém místě je pařížské letiště Charles de Gaulle (53 spojů týdně), následují Amsterdam (50x týdně), Varšava (41x týdně) a Frankfurt (40x týdně).

Pokud jde o zimní dovolené, bude se z Prahy nejčastěji létat do Dubaje a do egyptských měst Hurghada a Marsa Allam. Vedle tradičních letovisek zamíří letadla i na Kubu, Kapverdské ostrovy nebo do Mombasy v Keni.

Zimní letový řád bude platit do 25. března.