Nákladní přeprava prudce roste

Nákladní doprava

Nákladní doprava Zdroj: ctk

Podnikatelé v nákladní dopravě si mohou letos po dlouhé době vydechnout. Jejich obor se podle prvních čísel zotavuje a v některých ukazatelích dokonce překonává rekordy. Doprava je přitom označována za lakmusový papírek ekonomiky.

Dopravcům se daří především na silnicích. Za první čtvrtletí nákladní vozidla přepravila téměř 70 milionů tun zboží, což je meziročně o 12 procent více. „Pozitivní vývoj pozorujeme od konce loňského roku a nic nenasvědčuje tomu, že by poslední měsíce měly být horší než první kvartál,“ uvedl mluvčí Česmad Bohemia Martin Felix.

Pro silniční podnikatele jsou možná ještě důležitější výkonnostní statistiky, které kromě objemu nákladu zahrnují i počet ujetých kilometrů. Od toho se odvíjejí platby za dopravu. Výkony vzrostly v prvním čtvrtletí o čtvrtinu na rekordních 12,2 miliardy tunokilometrů. Takového čísla kamioňáci nedosáhli ani v době konjuktury. Následná krize a odliv zakázek navíc srazily ceny.

Nákladní dopravaNákladní doprava | E15

„Zakázek přibývá, takže věříme, že dojde i k narovnání cen,“ uvedl Felix. Tržby v odvětví vzrostly od ledna do března o devět miliard na necelých 130 miliard, což nárůstu výkonů neodpovídá. Růst přepravy se netýká pouze silnic, ode dna se s šestiprocentním růstem objemu přepravy odráží i železnice. Její podíl na přepravách však stále klesá.