Německo prodlouží dotační program na elektromobily, o auta není zájem

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: VTM.cz

Mercedes-Benz eSprinter
Abarth
Tesla Model Y
Mercedes-Benz EQV
Abarth
12
Fotogalerie

Německá vláda prodlouží státní podpůrný program na nákup elektromobilů do konce roku 2020. V Berlíně to oznámil ministr hospodářství Peter Altmaier. 

Kabinet doufá, že tak podpoří poptávku po tomto typu vozů, která je stále nízká. Zájemci o koupi elektromobilů tedy budou dál moci počítat s bonusem čtyř tisíc eur (asi 103 tisíce korun), zájemci o pořízení plug-in hybridního auta s částkou tří tisíc eur (přes 77 tisíc korun).

Jak připomněla agentura DPA, možnost získat takzvaný bonus pro životní prostředí měla původně vypršet na konci června. Vláda program spustila před třemi lety, očekávání s ním spojená se ale zatím nenaplnila. Přesto prémii, na niž se z poloviny skládá stát a z poloviny automobilový průmysl, do budoucna nezvýší. Celkem je na program vyčleněno 1,2 miliardy eur (31 miliard korun).

Objem žádostí se ale podle Altmaiera zvyšuje pomaleji, než se čekalo. Ministr uvedl, že na tahu jsou nyní výrobci. "Počet elektrických modelů, které jsou na trhu k dispozici, se zvyšuje, průmysl ale musí přijít s ještě lepší nabídkou," dodal.