Neplacené volno, přesun do zahraničí, nebo vyhazov. Ryanair tlačí na piloty

Ryanair kvůli potížím plánuje propouštění

Ryanair kvůli potížím plánuje propouštění Zdroj: Reuters

Šéf Ryanairu Michael O'Leary
Do svízelné situace Ryanair dostává i hrozba neřízeného brexitu
Ryanairu se nedostává letadel
Aerolinky proto zvažují, že zruší některé základy
Boeing 737 aerolinek Ryanair
7
Fotogalerie

Irské nízkonákladové aerolinky Ryanair začaly rázně řešit přebytek pilotů na svých britských základnách. V hromadném e-mailu piloty vyzvaly, aby si buď vzali neplacenou dovolenou, nebo zvážili práci na zahraničních základnách Ryanairu. Pokud se nepodaří aktuální přebytek pilotů vyřešit, bude následovat propouštění, pohrozily aerolinky.

Ryanair e-mailem oslovil piloty létající ze základen v londýnském Stanstedu, Manchesteru a dalších britských letišť. Požádal je, aby zvážili možnost vzít si až dvanáctiměsíční neplacené volno. Jako alternativu nabízí omezenému počtu pilotů volná místa na svých základnách v Maďarsku, Rumunsku a Maroku.

Zprávu, ze které cituje server Airlive, dostali piloti v úterý. „Doufáme, že ve světle včerejšího kolapsu cestovní kanceláře Thomas Cook, která znamená ztrátu devíti tisíc pracovních míst ve Velké Británii a potenciálně další 13 tisíc napříč Evropou, se najde dostatek zájemců o neplacené volno/částečný úvazek, aby během této zimy nemuselo dojít k propouštění,“ napsalo pilotům vedení.

Ryanair už dříve varoval, že kvůli odstávce Boeingů 737 MAX a hrozbě v podobě brexitu může zavřít některé ze svých evropských základen. Společnost také již delší dobu mluví o propouštění. Šéf aerolinek Michael O’Leary během nedávné valné hromady uvedl, že by se mohlo týkat několika stovek zaměstnanců. „To číslo se pohybuje mezi 500 a 700, částečně to závisí na zpoždění MAXů. „V tuto chvíli máme navíc 500 pilotů,“ řekl akcionářům.