Norský trh s auty ovládl elektromobil Tesla, poráží i klasické vozy

Americký elektromobil Tesla Model S (Profimedia.cz)

Americký elektromobil Tesla Model S (Profimedia.cz) Zdroj: Profimedia.cz

Elektrický vůz Model S amerického výrobce Tesla Motors se stal minulý měsíc nejprodávanějším autem v Norsku. Až za ním skončil „klasický“ model Golf od Volkswagenu. Norové si elektromobily oblíbili díky řadě výhod, mají třeba zdarma parkování nebo mýtné na dálnicích.

Zájem o Model S je podle prodejců tak velký, že řidiči jsou ochotni si výrazně připlatit i za koupi ojetého auta, aby na nové nemuseli čekat pět měsíců. Vůz Model S se přitom začal v Evropě prodávat teprve v srpnu.

V Norsku, které má zhruba pět milionů obyvatel, se minulý měsíc prodalo celkem 12 168 nových vozů, z toho 616 byly auta Tesla. Podíl automobilky na trhu tak činil 5,1 procenta. Druhý Golf s klasickým benzinovým nebo naftovým motorem měl podíl 4,6 procenta.

„Je zde obrovská poptávka po tomto vozu a nezdá se, že by měla skončit. Máme teď na seznamu čekatelů mnoho zákazníků,“ řekl agentuře Reuters ředitel autosalonu Tesly v druhém největším norském městě Bergenu Joar Tenfjord. Podle některých obchodníků jsou zájemci ochotni si za ojetý vůz připlatit až 20 tisíc dolarů (375 tisíc Kč).

Elektrovozy jsou v Norsku velmi oblíbené díky štědrým dotacím a dalším výhodám. Majitelé vozů mají parkování zdarma, vláda jim zřizuje dobíjecí stanice, mohou používat expresní pruhy na dálnicích a neplatí ani mýtné.

Vývoj akcií Tesla Motors za poslední rok:Vývoj akcií americké automobilky Tesla Motors (7. 10. 2013)Vývoj akcií americké automobilky Tesla Motors (7. 10. 2013) | Yahoo FinanceZdroj: Yahoo Finance

Nový Model S stojí v Norsku, kde jsou automobily všeobecně velmi drahé, 110 tisíc až 117 tisíc dolarů (2,1 až 2,2 milionu Kč). V USA je jeho cena 70 tisíc USD (1,3 milionu Kč). Nedočkavci jsou však podle Tenfjorda ochotni zaplatit za starší vůz až 130 tisíc USD.

Řidiči si připlácí tak velkou částku, protože očekávají, že ušetří na dalších výhodách. Cena je navíc stále příznivější ve srovnání s jinými modely. Auto stejných parametrů se spalovacím motorem by v Norsku stálo až 330 tisíc dolarů, protože vláda uvalila na auta s velkým spalovacím motorem vysoké daně.

Zatím není jasné, zda na poptávku po Modelu S bude mít nějaké dopady nehoda, která se stala v USA. Minulý týden se totiž objevilo na internetu video s hořícím vozem Tesly. Podle zástupců firmy mohl za požár kovový předmět na silnici, který prorazil baterii vozu a ta se poté vznítila. Při nehodě se nikomu nic nestalo.