Nové stanice metra od jara výrazně změní pražskou MHD

V Praze se spolu s otevřením nových stanic metra změní i trasy stávajících linek tramvají a autobusů.

V Praze se spolu s otevřením nových stanic metra změní i trasy stávajících linek tramvají a autobusů. Zdroj: Hrouda Jan/Euro

Pražskou MHD čekají v dubnu výrazné proměny kvůli plánovanému otevření čtyř nových stanic metra A. Po stejných trasách pojede jen sedm z 24 linek tramvají, přibudou dvě nové a jedna bude zrušena. Změny se dotknou také téměř každé páté autobusové linky.

Změny se ještě mohou upravovat, připomínky mají i městské části. „Zásadně nesouhlasíme s omezením autobusových linek spojujících Břevnov s Hradčanskou a Vítězným náměstím. Požadujeme zachování četnosti a směru linek,“ uvedla zástupkyně starosty Prahy 6 Petra Kolínská (SZ). Bude proto posílat Ropidu své připomínky, ke stejnému postupu nabádá i občany, vytvořila pro ně i anketu na webu. Naopak vítá přímé spojení s Andělem autobusovou linkou 118.

Novinky čekají hlavně tramvaje. Nová tramvajová linka 15 má v ranní špičce v pracovní dny jezdit mezi mezi Barrandovem a Smíchovským nádražím. Linka 19 bude jezdit mezi Palmovkou, nádražím Vysočany a Lehovcem.

Zrušena bude linka 13, která jezdila v pracovní dny z náměstí bratří Synků přes Muzeum a Želivského na Černokosteleckou. Linka fungovala od června 2013, předtím byla třikrát zrušená a zavedená na jiné trase.

Dále se změní trasa linky 2, místo z Divoké Šárky přes Vítězné náměstí na Petřiny bude jezdit z Petřin přes Strossmayerovo náměstí, Palmovku a Želivského do zastávky Nádraží Hostivař. „Ve zrušeném úseku je nahrazena metrem A a linkami 5 a 20,“ píše se v tiskové zprávě. Další tramvaje budou částečně odkloněné po jiných trasách nebo zkrácené.

Čtěte rozhovor s ředitelem DPP:

Úplně beze změn zůstanou jen linky 1 (Sídliště Petřiny - Spojovací), 3 (Levského/Sídliště Modřany - Nádraží Braník - Kobylisy/Březiněveská), 4 (Kotlářka - Kubánské náměstí), 7 (Radlická - Černokostelecká), 9 (Sídliště Řepy - Spojovací), 17 (Levského/Sídliště Modřany - Vozovna Kobylisy) a 25 (Vypich - Lehovec).

Každá pátá linka autobusů bude jiná

Změny čekají také téměř každou pátou autobusovou linku, jinou trasu jich bude mít 54 ze 134. V některých případech jde jen o změnu čísla linky nebo její ukončení u nových stanic metra.

Poprvé pojede autobusová linka Strahovským tunelem, o úsek Smíchovské nádraží až Dejvická bude prodloužená linka 118. Úplně novou trasu bude mít linka 179, pojede z Vypichu do Třebonic. Nová linka 252 bude jezdit z Petýrkovy přes Kunratice k IKEM.

Změny MHD navazují na plánované otevření dalšího úseku metra A na západním okraji Prahy, kde nově přibudou stanice Bořislavka, Nádraží Veleslavín, Petřiny a Nemocnice Motol. „Cílem je zejména posílení dlouhodobě přetížených tramvajových úseků a vytvoření dostatečné kapacitní rezervy pro další budoucí nárůst počtu cestujících,“ píše se v tiskové zprávě Ropid. Lidé i městské části mohou do 6. února návrh změn MHD připomínkovat.

Ropid je městskou příspěvkovou organizací, která má za úkol plánovat pražskou MHD. Sestavuje jízdní řády a plánuje trasy jednotlivých linek veřejné dopravy.