Novinka na kolejích: jídelní vozy ČD zavádí biopotraviny

Jídelní vůz Českých drah

Jídelní vůz Českých drah Zdroj: JLV

Jídelní vozy Českých drah se rozhodly bojovat proti své nevalné pověsti rozšířením nabídky o sezonní suroviny a biopotraviny. Vůbec prvním pokrmem uvařeným výhradně ze surovin od certifikovaných českých farem, který se objeví ve vlaku ČD, bude vepřová pečeně na víně s dýní Hokaido a šťouchanými bramborami za 129 korun.

„Zařazení tohoto druhu pokrmu na jídelní lístek jsme plánovali již delší dobu a reagujeme tím na rostoucí poptávku po bioproduktech. Další rozšíření nabídky s označením bio bude záviset na skutečném zájmu našich zákazníků,“ vysvětlil Bohumír Bárta, šéf provozovatele drážního gastroservisu, společnosti JLV.

Podle Bárty si firma musela speciálně kvůli této novince nechat certifikovat svojí centrální výrobu pro zpracování a vaření biopokrmů.

Podzimní železniční nabídku nově zpestří také kuřecí prsíčko plněné restovanou slaninou a madelandem s opékanými bramborami za 189 korun, tvarohové taštičky zalité omáčkou z lesního ovoce (45 Kč) nebo zelná přesnídávková polévka s klobásou (49 Kč). Uvedené ceny platí pro území České republiky.

České dráhy spolu s JLV touto sezonní nabídkou pokračují v konceptu Nová gastronomie, který podle Bárty přináší na každé roční období nějakou novinku.

Společnost JLV v současnosti poskytuje gastronomický servis v restauračních vozech a bistrovozech ve 23 spojích v České republice a na mezinárodních linkách například do Hamburku, Berlína, Mnichova, Vídně, Budapešti a Varšavy. Jen ve vlacích SC Pendolino navštíví klimatizované bistro Blue Bar přes 10 tisíc hostů měsíčně.