O drážní komunikace mají zájem ČD Telematika, Telefónica a Sitel

Vývoj moderních technologií odsoudil k zániku nejen hradlaře, ale i kolegy hláskaře, výhybkáře nebo závoráře. Posledně jmenovaných je už pouhá stovka.

Vývoj moderních technologií odsoudil k zániku nejen hradlaře, ale i kolegy hláskaře, výhybkáře nebo závoráře. Posledně jmenovaných je už pouhá stovka. Zdroj: E15 Anna Vackova

Do přelomového tendru na zajištění drážních telekomunikací se přihlásily tři firmy. Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) sice jména tají, podle zjištění deníku E15 ale mají o čtyřletý kontrakt za dvě miliardy korun zájem Telefónica, Sitel a ČD Telematika. Zástupci všech tří firem svoji účast potvrdili.

Společnost ČD Telematika železniční komunikaci jako dcera Českých drah nyní zajišťuje, zbylé dvě firmy by ji ale z tohoto byznysu rády vystrnadily. Je to přitom vůbec poprvé, co se o zajištění těchto služeb mohou firmy utkat ve veřejné soutěži.

„Teď bude probíhat zkoumání jejich nabídek, zda zaslané rozsáhlé dokumentace obsahují vše, co bylo v zadávacích podmínkách požadováno,“ uvedl mluvčí SŽDC Jakub Ptačinský.

Neveřejné telefonní, datové a digitální rádiové sítě, které pomáhají řídit provoz na kolejích, mají přes dvacet tisíc uživatelů a jsou umístěny ve více než šesti tisících budovách v 1500 obcích. Vítěz soutěže bude muset zajistit bezchybný provoz například také požární signalizace, hodin nebo informačních tabulí na nádražích.
Dvě smlouvy Telematiky vyprší s koncem roku. Vzhledem k tomu, že obří tendr nabral zpoždění, dohodla se správa železnic s Telematikou na pokračování spolupráce po přechodné období, než bude znám vítěz soutěže. Toho by měly železničáři vyhlásit nejpozději do dvou měsíců. Zadávací dokumentaci si na začátku vyzvedlo osm firem.

Mírný růst mezd
Vedení státní Správy železniční dopravní cesty podepsalo po dvouměsíčním vyjednávání s odbory kolektivní smlouvu na příští rok. Ta zaručuje zaměstnancům mírný růst mezd, maximálně o 1,8 procenta. Ředitel SŽDC Jiří Kolář označil výsledek jednání za „rozumné maximum možného“.