O ztrátovou Air Berlin není zájem, aerolince nepomůže ani stát

Air Berlin

Air Berlin

Airbus a A330 aerolinek Air Berlin na letišti v Lanzarote
Šéfové Air Berlin (vlevo) a Etihad Airways James
3
Fotogalerie

Šéf německé antimonopolní komise Achim Wambach dnes odmítl návrhy na poskytnutí státní pomoci ztrátové nízkonákladové letecké společnosti Air Berlin. Vyjádřil i skepsi vůči možnosti převzetí ztrátové firmy německým vlajkovým přepravcem Lufthansa.

Air Berlin minulý týden požádala podle listu Die Welt spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko a Berlín, zda by zvážily případnou záruku za její úvěry. Silně zadlužené aerolinky se nyní snaží zachránit a udržet práci pro svých zhruba osm tisíc zaměstnanců.

"V tržní ekonomice musejí vznikat příležitosti k tomu, aby se na trh dostávaly nové firmy. Pokud si nějaká společnost vede špatně nebo její podnikatelský model nefunguje, pak by ji stát neměl udržovat uměle naživu," řekl Wambach.

Převzetí firmy Lufthansou by zase nastolilo obavy o konkurenční prostředí, jelikož obě firmy jsou hlavními přepravci na řadě linek, zejména z Berlína a opačným směrem. "Pokud je na některých trasách pouze jeden přepravce, bude to mít přirozeně dopad na ceny," řekl Wambach.

Air Berlin loni hospodařila se ztrátou 782 milionů eur (20,4 miliardy korun). Firma dluží asi 1,2 miliardy eur a zatím ji dotuje společnost Etihad ze Spojených arabských emirátů, která v ní vlastní 29 procent. Etihad však v květnu jmenovala nového šéfa, který nyní přehodnocuje strategii investic do minoritních podílů menších přepravců, včetně Air Berlin a dalšího silně zadluženého italského přepravce Alitalia.

Zájem o Air Berlin projevila v květnu Lufthansa, která by převzetím získala v Německu téměř monopol. Šéf Air Berlin Thomas Winkelmann k tomu uvedl, že jeho firma se snaží najít partnera a dohoda s Lufthansou je jednou z možností.