Obří fúze amerických aerolinek narazila ve Washingtonu

American Airlines

American Airlines Zdroj: CC BY-SA 2.0: Aero Icarus

Americké ministerstvo spravedlnosti podalo žalobu, která má zablokovat plánovanou fúzi aerolinek US Airways a American Airlines. Spojením firem by vznikl největší letecký přepravce na světě. Ministerstvo se obává, že fúze negativně ovlivní hospodářskou soutěž v odvětví a povede k nárůstu cen letenek.

„Ministerstvo podalo žalobu s cílem zablokovat toto spojení, protože by odstranilo konkurenci mezi firmami US Airways a American Airlines a vystavilo by spotřebitele hrozbě vyšších cen a omezených služeb.“ uvedl šéf antimonopolního odboru ministerstva Bill Baer. Obě firmy podle něj prohlašují, že mohou být úspěšné i samostatně.

US Airways jsou v posledních letech ziskové. American Airlines se však od listopadu 2011 nacházejí v režimu bankrotové ochrany před věřiteli. Podle agentury DPA měla být fúze pro firmu východiskem z platební neschopnosti.

K žalobě se připojily i některé státy unie, například Arizona a Texas. „Spotřebitelé by za toto spojení museli zaplatit, a to ve formě dražších letenek, vyšších poplatků a menšího výběru,“ uvedl americký ministr spravedlnosti a generální prokurátor Eric Holder.

Ministerstvo je podle agentury Reuters znepokojeno skutečností, že po uskutečnění fúze by přes 80 procent amerického trhu s komerční leteckou přepravou kontrovaly pouhé čtyři aerolinky.

Akcionáři i Brusel již fúzi schválili

Minulý týden fúzi v hodnotě 11 miliard dolarů (215 miliard Kč) schválila Evropská komise. Firmy ale musely slíbit, že se na letištích ve Filadelfii a londýnském Heathrow zbaví některých slotů, tedy časů pro přistání a odlety. Souhlasily rovněž s některými dalšími ústupky. Spojení již také schválili akcionáři a věřitelé.

Aerolinky fúzi oznámily v únoru. Doufaly, že celý proces bude završen do konce září. Nová společnost se má jmenovat American Airlines Group. Nově vzniklá skupina by byla největší na světě podle počtu přepravených cestujících. Vlastnila by více než 900 letadel a zaměstnávala by asi 95 tisíc lidí.

Valentýnské finále na americké obloze