Odboráři dohodli u Českých drah růst mezd o 2,4 procenta

České dráhy, ilustrační foto

České dráhy, ilustrační foto Zdroj: ctk

České dráhy, jako jeden z největších zaměstnavatelů v zemi, mají od středečního večera uzavřenou kolektivní smlouvu. Odboráři se s vedením dohodli na růstu tarifních mezd příští rok o 2,4 procenta.

„V rámci možností jsme s tím spokojeni, víc dohodnout nešlo,“ řekl serveru E15.cz předseda Odborového sdružení železničářů Jaroslav Pejša. Pro letošek byl dohodnut nulový růst mezd. Personální náměstek ředitele Českých drah Pavel Švagr označil letošní kolektivní jednání za extrémně náročné.

„Tři měsíce se velmi tvrdě vyjednávalo, měli jsme připravenou i variantu, že se kolektivní smlouva neuzavře. V jednu chvíli byla velmi pravděpodobná,“ řekl Švagr. Výsledek prý je oboustranně přijatelným kompromisem. Vyjednávači však museli výrazně slevit ze svých původních představ.

Podle informací E15.cz chtěly dráhy zachovat i pro příští rok status quo a s platy nehýbat. Naopak odbory žádaly nárůst tarifů o pět až 12 procent. Mimo jiné argumentovali letošní stagnací mezd a dvouprocentní inflací. Na příští rok se navíc očekává inflace 3,5 procenta.

Vyjednávání u Českých drah je každoročně obtížné i proto, že ve firmě působí celkem deset odborových centrál a každá hájí jiné profese. Tradičně nejhlasitějším bývá Svaz odborářů služeb a dopravy a jeho šéf Jaromír Dušek. „My jsme s výsledkem jednoznačně nespokojeni, nechtěli jsme ale blokovat kolektivní smlouvu,“ řekl Dušek.

Vadí mu především, že růst mezd bude nižší než předpokládaná inflace. Železničářům tak klesnou reálné mzdy. Dušek kritizuje i údajný odlišný přístup vedení drah k jednotlivým profesím, označuje to za korupci. České dráhy zaměstnávají 16 400 lidí, průměrná hrubá mzda letos činí 26 893 korun. Dráhy jsou první z trojlístu největších železničních společností v zemi, které mají kolektivní smlouvu. U Správy železniční dopravní cesty a ČD Cargo se stále jedná. Blíže ke konci je podle informací E15.cz jednání u SŽDC. U carga se čeká na návrat šéfa Gustava Slamečky z dovolené.