Odborový svaz Verdi chystá na úterý další stávku na německých letištích

Německá letiště znovu ochromí stávka zaměstnanců.

Německá letiště znovu ochromí stávka zaměstnanců. Zdroj: Reuters

Německý odborový svaz Verdi v neděli vyzval pozemní personál největšího leteckého přepravce Lufthansa k další výstražné celodenní stávce. Uskuteční se v úterý na hlavních letištích Německa, informovala agentura DPA. Odboráři požadují od aerolinek zejména výrazné zvýšení platů v návaznosti na zvýšenou inflaci.

Vzhledem k tomu, že do stávky je povolán veškerý pozemní personál, od údržby až po odbavování cestujících a letadel, bude mít akce podle odborářů nejspíše za následek masivní rušení či zpožďování letů. Při předchozí stávce na začátku měsíce musela Lufthansa zrušit skoro devadesát procent původně plánovaných letů, poznamenala agentura AFP.

„Tato nová stávka znovu nepřiměřeně dopadne... na naše klienty,“ reagovala v prohlášení letecká společnost. Uvedla při tom, že pracuje na novém letovém řádu.

Protest začne v úterý ve 4:00 a trvat bude do středy v 7:10 na letištích ve Frankfurtu nad Mohanem, Berlíně, Mnichově, Hamburku, Kolíně nad Rýnem, Düsseldorfu a Stuttgartu.

Stávka ochromila provoz společnosti Lufthansa již minulý týden, dotkla se také spojů s Českem. Odborový svaz chce protesty zvýšit tlak na Lufthansu při vyjednávání o platech pro jejích zhruba 25 tisíc zaměstnanců z řad pozemního personálu. Zatím poslední jednání mezi odbory a vedením aerolinek v pondělí nevedla k dohodě.

Verdi požaduje pro zaměstnance Lufthansy o 12,5 procenta vyšší mzdy, nejméně však o 500 eur měsíčně (12 500 korun) po dobu jednoho roku. Kromě toho chce, aby zaměstnanci v celé skupině dostali inflační bonus 3000 eur (asi 75 tisíc korun).

VIDEO: Kdy a jaký máte nárok na kompenzaci při zrušení nebo zpoždění vašeho letu?

Video placeholde
Kdy a jaký máte nárok na kompenzaci při zpoždění nebo zrušení letu? • Videohub