Omezte vodní skútry, žádají pražští veslaři

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Na úseku Vltavy v hlavním městě se vede nenápadná, ale o to zarputilejší tahanice o prostor na vodě. Na jedné straně stojí bezmotoroví vodní sportovci, jejichž kluby kolem řeky od nepaměti sídlí, na straně druhé jsou jezdci na rychlých motorových plavidlech, hlavně vodních skútrech. Ty na řeku pustila v květnu nová vyhláška. „Vůdci těchto malých plavidel se ve velké míře chovají značně nebezpečně,“ píší olympionici ministru dopravy Danu Ťokovi. Zaštituje je olympijský vítěz Martin Doktor.

Sportovci žádají omezení provozu mezi Jiráskovým mostem a mostem Inteligence na takzvaný režim plavby ve výtlaku.
Zjednodušeně řečeno je to pomalá plavba s ponořeným kýlem, který rozráží vodu. Motorové čluny a skútry ale rády jezdí rychle a po hladině kloužou. „Pokud nebude existovat určitá ochrana slabších účastníků provozu, tak budou postupně vytlačeni,“ vysvětlil Doktor.

Příznivci motorů se brání, rovněž píší úřadům a omezení čerstvě nabytého rozletu odmítají. Podle nich by mohlo jít o precedens také pro další lokality. Podle Miroslava Dražila z asociace vodních skútrů jsou to právě sportovci, kdo často pravidla na řece nedodržuje. Věc v těchto dnech řeší ministerstvo dopravy a Státní plavební správa. Podle mluvčího Zdeňka Neusara ministerstvo dopravy omezení plavby vážně zvažuje.