Otrokovice se dočkají dostavby obchvatu, ŘSD získalo poslední pozemky

Otrokovice

Otrokovice Zdroj: Profimedia

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) uzavřelo potřebné smlouvy o odkupu posledních pozemků nutných pro zahájení dostavby obchvatu Otrokovic. Dnes o tom v tiskové zprávě informovala otrokovická radnice. Pozemky vlastnili bratři Milan a Pavel Gregůrkovi, zabírají 320 metrů čtverečních. Kupní cenu zúčastněné strany nezveřejnily. Práce na dostavbě obchvatu, který je součástí dálnice D55, začnou pravděpodobně v létě a potrvají tři roky, uvedl ředitel zlínské pobočky ŘSD Karel Chudárek.

 

ŘSD o odkup pozemků usilovalo několik let. Letos v únoru rozhodla otrokovická radnice o jejich vyvlastnění. Ke konečné dohodě s majiteli pozemků přispěli podle Chudárka otrokovičtí zastupitelé a zástupci politických stran. "Všechny smlouvy jsou podepsané. Aktuálně běží výběrové řízení na zhotovitele stavby, do konce června ho vybereme. V té době bychom už měli mít i platné stavební povolení, dosud muselo být stavební řízení přerušeno," uvedl Chudárek.

Pokud se proti výsledku obou řízení nikdo neodvolá, začne se podle něj nejspíš stavět už v červenci. Dostavovaná jihovýchodní část obchvatu města bude dlouhá 3,1 kilometru, odhadované náklady činí přes 932 milionů korun. První motoristé by ji mohli začít využívat v polovině roku 2021.

Bratři Gregůrkové ve zmiňované tiskové zprávě uvedli, že chápou význam dálniční stavby pro Otrokovice i region. "Dosavadní jednání jsme s ŘSD i oni s námi vedli na odborné bázi a férově. Jsme rádi, že spolu s rolí občanů byla nově otrokovickými pochopena i role nás vlastníků dotčených pozemků a naše práva. Výsledky společných jednání nám dávají ujištění změny k lepšímu, a tak jsme podepsali všechny potřebné dokumenty k dořešení majetkových vztahů," sdělil Pavel Gregůrek.

Jihovýchodní část obchvatu naváže na severovýchodní úsek otevřený v roce 2006. Pomůže z centra Otrokovic odvést především tranzitní dopravu. Z města má dálnice D55 v budoucnu mířit dále směrem na Staré Město u Uherského Hradiště a Břeclav.