Pařížské útoky už připravily Air France-KLM o 50 milionů eur

Údržba kormidla letadla Air France

Údržba kormidla letadla Air France Zdroj: Air France-KLM

Francouzsko-nizozemská skupina Air France-KLM zaznamenala po teroristických útocích v Paříži prudký propad poptávky. Aerolinky spočítaly, že jen za listopad kvůli tomu přišly o 50 milionů eur (1,35 miliardy korun).

„Dopad se soustředil na místní dopravu z Paříže a zpět,“ uvedl finanční ředitel společnosti Pierre-Francis Riolacci. Klesl i objem přepraveného nákladu. Vedení aerolinek propad poptávky očekávalo, dodal.

Navzdory vlně stornování letenek a propadu nových rezervací v druhé polovině měsíce – k útokům došlo 13. listopadu – ale počet přepravených cestujících meziročně stoupl o 0,8 procenta.

Zpět do půl roku

Kromě regionálních letů významněji klesl také zájem cestujících o linky ze Spojených států a Japonska. Americká poptávka se ale již téměř vrátila na obvyklou úroveň, řekl Riolacci. Air France-KLM očekává, že poptávka se postupně obnoví na všech linkách a dopady teroristických útoků na příjmy společnosti budou v novém roce už jen omezené.

Riolacci v této souvislosti poukázal na zkušenosti aerolinek po teroristických útocích v Madridu a Londýně. Poptávka cestujících se tehdy na běžné hodnoty vrátila za tři až šest měsíců.

Hospodářství klesne o desetinu procenta

Teroristické útoky, při nichž zemřelo 130 lidí, nepoznamenaly jen hospodaření francouzských národních aerolinek. Pokles tržeb ihned po atentátech zaznamenaly i pařížské hotely a provozovatelé služeb zaměřující se na turisty. Ve Francii stále platí výjimečný stav.

Cestovní ruch přitom tvoří významnou součást francouzské ekonomiky, tvoří sedm procent hrubého domácího produktu. Národní banka již oznámila, že útoky hospodářství ve čtvrtém čtvrtletí připraví o 0,1 procenta růstu.