Parkování v Praze: Osmička zavede vlastní systém

Parkování před panelovými domy v Praze bývá mnohdy komplikované

Parkování před panelovými domy v Praze bývá mnohdy komplikované

Vedení radnice Praha 8 se potýká s problémy ohledně parkování. Lidé, kteří potřebují cestovat do centra, zanechají své vozidlo právě v této městské části a dále pokračují veřejnou dopravou. Z tohoto důvodu se začátkem roku 2014 rozjede nový parkovací systém, které pomůže místním obyvatelům.

Rezidenční zóny nově vzniknou v Karlíně, ve středu Libně a v okolí stanice metra Kobylisy. Důvodem je nedostatek parkovacích míst, který způsobují mimo jiné obyvatelé příměstských častí, kteří jedou do centra za prací. „Naši občané nemají kde parkovat své vozy. Máme problémy s tím, že kapacita parkovací je několikanásobně vyčerpána. Některá místa v Karlíně jsou až 260 tisíc obsazená. Lidé parkují na zeleni, na chodnících, všude možně,“ sděluje zástupce starosty Michal Švarc.

Systém v Praze 8 podle vedení radnice nebude navazovat na již zavedené modré zóny, ty fungují v Praze 1, 2, 3, 7 a v části Radotína. „Bude o instalaci svislého označení IP 11, což jsou bílá písmena P na modrém poli, s doplňkovou tabulkou „parkování pouze pro držitele karty.“

Povolení budou moci získat nejenom rezidenti, jak je to v případě smíšených zón, ale i nájemníci bytů na Praze 8 po doložení nájemní smlouvy, mohou jej získat podnikatelé a ti, kteří vlastní nemovitosti na Praze 8 s tím, že vše budou dostávat bezplatně,“ vysvětluje nadcházející změny Michal Švarc. Magistrát rozšiřování parkovacích zón do dalších městských částí je letos na jaře zastavil a plánuje vytvořit zcela novou koncepci.