Peníze na vyšší mzdy řidičů mají hledat kraje, po Babišovi chtějí miliardy navíc

Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: ctk

Kraje požadují po vládě čtyři miliardy korun navíc. Z nich by byly schopny zaplatit jak vyšší mzdy řidičů, tak i opravy silnic druhých a třetích tříd. Řekla to hejtmanka Karlovarského kraje a předsedkyně Asociace krajů ČR Jana Vildumetzová (ANO) po jednání s premiérem Andrejem Babišem (ANO).

Babiš po jednání uvedl, že vládní nařízení týkající se zvyšování mezd řidičů linkových autobusů rušit nebude. "Právě jsme s šéfkou Asociace krajů Janou Vildumetzovou a šéfem Odborového svazu dopravy Lubošem Pomajbíkem domluvili, že peníze na řidiče zabezpečí kraje. Vláda bude hledat peníze na opravy silnic 2. a 3. tříd," napsal Babiš na twitteru.

"My bychom hlavně potřebovali vědět, jestli a kdy prostředky na opravy silnic dostaneme a v jakém objemu. V té finanční částce chceme mít zakomponované i navýšení mzdy řidičů. Proto máme usnesení Rady Asociace krajů ČR, že požadujeme na letošní rok čtyři miliardy. Ta jedna miliarda je tam na ty řidiče," uvedla Vildumetzová.

Peníze na opravy silnic kraje dostávaly ze státního rozpočtu poslední tři roky. Vildumetzová ČTK řekla, že nyní se bude čekat i na to, jak dopadne hospodaření Státního fondu dopravní infrastruktury. Pokud by tam byl nějaký přebytek, byla by cesta, jak by kraje mohly opět peníze dostat. "Ale nás trápí, že se to dozvíme někdy v březnu nebo dubnu. My bychom se na to potřebovali připravit. Musíme mít připravené projekty a povolení a na jaře bychom už potřebovali opravovat," uvedla Vildumetzová.

Například Karlovarský kraj spravuje 1800 kilometrů silnic druhých a třetích tříd. Loni kraj dostal od státu 120 milionů korun na opravy. Zhruba stejné peníze pak dává kraj ze svých prostředků.

Celkové příjmy všech krajů byly podle údajů ministerstva financí předloni 168,3 miliardy korun. Hlavní podíl na tom mají peníze z rozpočtového určení daní. Přes krajské rozpočty ale také procházejí státní peníze na mzdy ve školství nebo na sociální služby. Kromě toho kraje získávají i evropské dotace.