Komentář Bohumila Pečinky: Čapí hnízdo v éře, kdy stát je Babiš

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: ČTK

Andrej Babiš
Andrej Babiš
Premiér Andrej Babiš na tiskové konferenci po jednání vlády
Premiér Andrej Babišna tiskové konferenci po jednání vlády
Premiér Andrej Babiš na tiskové konferenci po jednání vlády
10
Fotogalerie

Nekonečný příběh vyšetřování ve věci evropské subvence na farmu Čapí hnízdo má další kapitolu.

Do povědomí veřejnosti vstoupila kauza na jaře 2016 v souvislosti s rozpravou ve sněmovně. Zúčastnění tehdy došli k závěru, že věc prošetří nejen české orgány činné v trestním řízení, ale i Evropský úřad pro boj s podvody (OLAF). Jeho mluvčí se pak nechali slyšet, že by mohli být hotovi do října 2016.

Nakonec byl jejich dokument zaslán českému ministerstvu financí a Nejvyššímu státnímu zastupitelství až koncem roku 2017. Můžeme spekulovat, jestli OLAF netaktizoval vzhledem k českým parlamentním volbám. To ale není podstatné. Zajímavé je, jak s dokumentem naložily obě české instituce, s nimiž OLAF při vyšetřování spolupracoval.

Ministerstvo financí v držení hnutí ANO už koncem minulého roku požádalo evropské úřady o vynětí 50milionové dotace z takzvané certifikace. V praxi to znamená, že možné podvodné manipulace zaplatí česká strana. Současně Nejvyšší státní zastupitelství rozhodlo, že zpráva OLAF bude součástí trestního spisu vedeného proti obviněným. A tedy nebude zveřejněna.

Jako hlavní teze „utajovačů“ se objevil argument, že ve veřejném zájmu je neovlivňovat zpřístupněním zprávy OLAF veřejné mínění, které by mohlo zpětně ovlivnit právo obviněných na spravedlivý proces. Proti tomu je nutné se ohradit.

Andrej Babiš není bezmocný obviněný, ale premiér v čele jednobarevné vlády, majitel mediálního impéria a druhý nejbohatší člověk ve státě. Právně má ochranu své osobnosti zajištěnu. Příští týden navíc bude žádat sněmovnu o důvěru pro svou vládu a proběhne také hlasování o jeho vydání ke stíhání právě v kauze Čapí hnízdo.

Jak ve svých judikátech konstatoval Evropský soud pro lidská práva i český Ústavní soud, požívá politik jako veřejná osoba menší ochrany občanských práv než běžný občan. Naopak je právem veřejnosti vědět o jeho poměrech co nejvíce.

Mnoho novinářů překvapil postup státního zastupitelství, které dalo neformální podnět k utajení zprávy OLAF. Věřme, že to nesouvisí s rozhovorem ministra spravedlnosti Pelikána pro server Česká justice s příznačným názvem „Chci přísnější trestání soudců a státních zástupců“.

Zde Pelikán jednoznačně říká, že v souvislosti s novým zákonem o státním zastupitelství nemusí být současnému nejvyššímu státnímu zástupci Pavlu Zemanovi automaticky prodloužen mandát. V kontextu celého interview to zní jako výhružka. Další důkaz, že Babiš a jeho spolupracovníci mohou vykonávat na veřejné instituce nátlak nesrovnatelný s ničím v minulosti.

Jestliže se někdo v této souvislosti bojí, aby zveřejněním zprávy OLAF nedošlo k porušení veřejného zájmu, je to čistě formalistická úvaha z jiné epochy, kdy ještě neplatilo, že stát je Babiš.

Autor je komentátorem týdeníku Reflex.

Další komentáře autora najdete na webu týdeníku Reflex >>>