Piloti Iberie plánují na příští měsíce další stávky

Piloti Iberie chtějí stávkovat v březnu, dubnu i květnu

Piloti Iberie chtějí stávkovat v březnu, dubnu i květnu Zdroj: profimedia.cz

Piloti španělské letecké společnosti Iberia budou v březnu, dubnu a květnu pokračovat ve stávkách na protest proti vzniku nízkonákladové dceřiné společnosti Iberia Express. Celkem chtějí stávkovat 24 dní, včetně Velikonoc. Oznámil to odborový svaz pilotů SEPLA.

Piloti od prosince 2011 již stávkovali celkem 12 dní. Každý den stávky znamenal pro Iberii ztrátu kolem tří milionů eur (74,3 milionu korun) a byla vždy zrušena asi třetina plánovaných letů. Aerolinky však od svého plánu odmítají odstoupit. Iberia Express má oficiálně zahájit provoz 25. března.

Odbory se rozhodly zvýšit počet stávkových dnů, protože vedení s nimi odmítlo vyjednávat. Podporu stávce vyjádřil i odborový svaz zaměstnanců palubního personálu STAVLA.

Iberia Express má převzít většinu v současnosti ztrátových domácích linek a linek na středně dlouhé vzdálenosti. Zaměstná nově přijaté piloty a stewardy a letušky za nižší plat. Odbory se obávají, že kvůli nové dceřiné firmě zanikne 8000 pracovních míst. Vedení tvrdí, že vznik Iberia Express nebude mít vliv na mzdy a pracovní podmínky současných zaměstnanců. Iberia je součástí skupina IAG, která vznikla spojením Iberie s britskou British Airways.

Iberia má zhruba 20 tisíc zaměstnanců. Z toho je 1500 pilotů, 3500 zaměstnanců palubního personálu a 15 tisíc zaměstnanců pozemního personálu, napsaly agentury DPA a AFP.