Po zmizelém malajsijském letadle budou pátrat robotické ponorky

Pátrání po letu MH370 pokračuje

Pátrání po letu MH370 pokračuje Zdroj: Australian Defence Force

Zástupci příbuzných čínských obětí ze zmizelého Boeingu Malaysia Airlines
Místo v Indickém oceánu, kde byly lokalizovány objekty, které mohou být troskami zmizelého letu MH370 Malaysia Airlines
Boeing 777, který zmizel v březnu 2014. Fotka letadla  firmy Malaysia Airlines je z roku 2011.
Indonéští piloti pátrají po zmizelém malajsijském letadle
Informace o zmizelém letounu Malaysia Airlines na letištní tabuli
8
Fotogalerie
Pátrání po ztraceném letadle společnosti Malysia Airlines vstupuje po více než půl roce od nehody do nové fáze. Hledat vrak Boeingu 777, který v březnu zmizel při letu MH370 z Kuala Lumpuru do Pekingu s 293 lidmi na palubě, mají od neděle začít robotické ponorky vybavené sonary a videokamerami.

Americké speciální výzkumné plavidlo GO Phoenix, které ponorky táhne, se blíží do nově vyměřené oblasti. Nejmodernější technika bude nasazena 12 dnů, poté loď odpluje do australského Freemantle k doplnění zásob.

Předpokládá se, že Boeing 777 se 8. března zřítil v jižní části Indického oceánu západně od pobřeží Austrálie poté, co se z neznámých důvodů odklonil od své trasy. První fáze pátrání nebyla úspěšná.

OBRAZEM: Pátrání po letu MH370

Koncem srpna australské úřady, které doposud řídily pátrací operace, oznámily, že letoun se zřejmě stočil k jihu dříve, než se předpokládalo. Vyšetřovatelé k tomu dospěli při analýze telefonátu, kterým se zaměstnanci společnosti Malaysia Airlines snažili navázat s posádkou letounu kontakt. Pátrací týmy se proto zaměří na jižní část zóny určené k hledání trosek stroje.

Nově definovaná oblast, nazvaná „sedmý oblouk“, leží ve vzdálenosti 1500 kilometrů jižně od australského Perthu a zaujímá plochu přes 60 tisíc kilometrů čtverečních v úzkém, ale dlouhém oblouku.

V neděli má kromě toho dorazit do Fremantle nizozemská loď Fugro Discovery, aby se odtud připojila k pátrací operaci. Koncem října má pátrací flotilu posílit ještě třetí loď, Fugro Equator.