Pokuta 1,2 milionu pro České dráhy za pronájem lokomotiv je pravomocná

Lokomotiva řady 1216 Taurus, první v korporátním designu ČD

Lokomotiva řady 1216 Taurus, první v korporátním designu ČD

Pokuta 1,2 milionu korun, kterou dostaly letos v lednu České dráhy od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) za chybný pronájem lokomotiv Taurus od rakouských drah, je pravomocná. Vyplývá to z informací na webu ÚOHS. Firma se pokutě brání v souvislosti s jiným sporem, který s antimonopolním úřadem vede.

Státní dopravce měl původně zaplatit pokutu dva miliony korun. ÚOHS ale zkrátil dobu, za kterou sankci ukládá. Nově je jen za smlouvy uzavřené v letech 2009-2012. Firmě také pomohlo, že ÚOHS změnil svůj přístup k ukládání sankcí. U případů starších pět let například úřad už sankce vůbec neukládá, protože se změnil limit v zákoně.

ÚOHS rozhodl v lednu, nyní svůj verdikt zveřejnil na svém webu. „Odvolání proti tomuto rozhodnutí ÚOHS je věcně řešeno v rámci jiného sporu s úřadem, který je předmětem správní žaloby. O té v současné době rozhoduje soud,“ řekl dnes ČTK tiskový mluvčí Českých drah Radek Joklík. Pokud podle něj firma uspěje, bude se rozhodnutí soudu vztahovat i na tento případ. „ÚOHS by v takovém případě ČD již zaplacenou pokutu vrátil,“ dodal Joklík.

Porušení zákona

České dráhy v letech 2009-2012 uzavíraly každoročně se společností Österreichische Bundesbahnen smlouvy na pronájem lokomotiv Taurus. Podle ÚOHS se dopustily porušení zákona, když zakázky nezadaly v některém ze zákonem stanovených druhů zadávacího řízení. „Zadavatel tak porušil zásadu transparentnosti, rovného zacházení a zákazu diskriminace a jeho postup mohl podstatně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky,“ uvedl už dřív předseda ÚOHS Petr Rafaj.

Za pronájem lokomotiv na rok 2014 dostaly dráhy navíc milionovou sankci. Podaly proti ní žalobu ke Krajskému soudu v Brně.
Lokomotivy Taurus jako jediné vozí osobní soupravy Railjet na mezinárodních spojích mezi Prahou, Vídní a Štýrským Hradcem. České dráhy je mají pronajaté od rakouských drah. První souprava rychlovlaku Railjet vyjela v roce 2014.