Policie prošetřuje zlaté padáky v Českých drahách

Policie se zajímá o zlaté padáky v Českých drahách. V hledáčku vyšetřovatelů je i někdejší generální šéf drah Petr Žaluda.

Policie se zajímá o zlaté padáky v Českých drahách. V hledáčku vyšetřovatelů je i někdejší generální šéf drah Petr Žaluda. Zdroj: E15 Michael Tomes

Policie vyšetřuje odstupné někdejších vrcholových manažerů Českých drah. Ve státním podniku se v uplynulém týdnu zajímala o manažerské smlouvy, které bývalému vedení v čele s Petrem Žaludou zajistily takzvané zlaté padáky a nadstandardní bonusy, uvedl dnes server aktuálně.cz

Informaci potvrdil mluvčí drah Petr Šťáhlavský i vedoucí právního odboru Jan Čermák. „Policie prověřuje podání ohledně vyplacení jednorázového finančního plnění - odstupného - některým členům bývalého vedení a České dráhy jí poskytly veškeré požadované informace,“ řekl Šťáhlavský. Podle Čermáka vyšetřovatelé přišli do firmy „zmapovat situaci, jakou má strukturu s tím, že si budou prověřovat ještě další věci a že je navštíví znovu“.

Podle aktuálně.cz se policie zajímá nejen o odstupné, ale i to, jak si je nechalo vedení ČD zvedat bonusy, které jim zajišťovaly manažerské smlouvy. Zdroje z ČD tvrdí, že policejní vyšetřování směřuje zejména na Žaludu jako generálního ředitele a jeho podřízeného Pavla Švagra, pod kterého spadaly personální otázky, doplnil web.

Švagr ale narčení odmítl a policie ho prý nekontaktovala. Stejně se podle serveru vyjádřil i Žaluda.

Kritika vysokých platů

Žaluda byl v souvislosti se statisícovými platy manažerů ČD opakovaně kritizován. „Platy manažerů v ČD považuji vzhledem k výsledkům firmy za nadstandardní, stejně jako celý motivační systém včetně vysokého odstupného,“ řekl v listopadu 2011 tehdejší ministr dopravy Pavel Dobeš.

Odměňování v Českých drahách se dostalo do centra pozornosti poté, co vyšlo najevo, že Petr Fejk měl ve funkci ombudsmana drah plat čtvrt milionu korun měsíčně a nárok na zlatý padák ve výši dvou milionů korun.