Polsko nahradí ruské stíhačky, jedná o nákupu letounů F-35

Americká stíhačka F-35

Americká stíhačka F-35 Zdroj: Reuters

F-35A
F-35A
F-35A
F-35A
Americká stíhačka F-35
7
Fotogalerie

Polsko oficiálně oslovilo americké partnery ohledně možnosti nákupu 32 stíhaček F-35A, kterými chce nahradit letouny zkonstruované ještě za sovětských dob. Oznámil to ministr obrany Mariusz Blaszczak. Součástí nákupu má být i zajištění logistiky a výcviku.

„Je nejvyšší čas nahradit postsovětské stroje nejmodernějšími stíhačkami,“ prohlásil Blaszczak podle televize TVN 24. „Stíhačky páté generace jsou už na obzoru,“ dodal. Páteř polského letectva v současnosti tvoří stíhačky F-16 americké výroby, označované za stroje čtvrté generace.

Kromě toho Poláci udržují v provozu také několik desítek stíhaček MiG-29 a stíhacích bombardérů Su-22, mnohdy vyrobených před třemi dekádami. Březnová katastrofa MiGu-29, který původně sloužil v československém letectvu a Poláci jej získali výměnou za vrtulníky, zvedla v tisku volání po rychlejší obměně zastaralých strojů, na kterých se údajně piloti už bojí létat. Navíc Rusko až dosud ve své výzbroji nemá stroj srovnatelný s F-35.

Výrobce těchto stíhaček, americký koncern Lockheed Martin, podle TVN 24 minulý měsíc Poláky ujistil, že letouny by mohl dodat v roce 2024. Ještě dříve by Poláci mohli využít amerických strojů k urychlení výcviku pilotů a pozemního personálu.

Polsko do roku 2026 vynaloží 185 miliard zlotých (asi 1,1 bilionu korun) na modernizaci armády, hlavně na nákup bojových letadel, vrtulníků a ponorek, přislíbil na konci února ministr Blaszczak. Nové zbraně mají zamířit hlavně na východ země k posílení východního křídla Severoatlantické aliance, obávajícího se Ruska zejména od anexe ukrajinského poloostrova Krym na jaře 2014.