Poprvé do Evropy. Aerolinky China Eastern spojí Prahu s městem Ning-po

China Eastern Airlines

China Eastern Airlines Zdroj: Kiefer., Flickr.com (CC BY-SA 2.0)

Praha brzy může získat letecké spojení s již čtvrtým čínským městem. Letecká společnost China Eastern Airlines plánuje do české metropole létat z města Ning-po na východě země. Aerolinky si již zažádaly o příslušné povolení u Čínského úřadu pro civilní letectví (CAAC). Šlo by o vůbec první linku z Ning-po do Evropy.

China Eastern nejsou v Česku úplným nováčkem, od konce června létají do Prahy třikrát týdně z Šanghaje. Právě jedna z těchto linek by měla nejprve směřovat do zhruba 200 kilometrů vzdáleného Ning-po a až poté do Prahy.

Ke změně trasy linky dojde nejdříve v říjnu, vyplývá ze zprávy na webu CAAC, kterou čínský úřad vyzval všechny dotčené strany, aby se k žádosti China Eastern vyjádřily. Termín pro podání připomínek vyprší v pátek. Na lince by se měl objevit Airbus A330, který aerolinky nasazují i na stávajících letech z Šanghaje.

Pražském letišti zatím nemá o připravované lince žádné informace. „Aerolinky obvykle nejprve vyřídí povolení u čínských úřadů, následně se obrátí na české ministerstvo dopravy a až poté na nás,“ popsala běžný postup mluvčí letiště Marika Janoušková.

Poprvé do Evropy

Ning-po leží na jihu zálivu Chang-čou, jehož severnímu okraji dominuje Šanghaj. Samotné město má 3,5 milionu obyvatel, celou subprovinční metropoli ale obývá přes 7,6 milionu lidí. Ning-po je jedním z největších námořních přístavů světa.

Pro tamní letiště Lishe International mohou být lety do Prahy významnou kapitolou v jeho rychlém rozvoji. Šlo by totiž o vůbec prvním mezikontinentální spoj z Ning-po a tím pádem i o první linku do Evropy.

Vůbec první přímou leteckou linku z Číny do Česka spustila loni v září společnost Hainan Airlines, když zahájila lety z Pekingu do Prahy. Následovala již zmíněná linka z Šanghaje, před několika týdny zahájily pravidelné lety z Čcheng-tu i Sichuan Airlines, které již od začátku roku do Prahy vysílaly charterové lety.

Město Ning-po