Pozemní personál Lufthansy stávkuje, plány musí měnit 144 tisíc cestujících

Aerolinky Lufthansa musely kvůli stávce zaměstnanců zrušit tisícovku letů

Aerolinky Lufthansa musely kvůli stávce zaměstnanců zrušit tisícovku letů Zdroj: Reuters

Německé aerolinky Lufthansa kvůli stávce pozemního personálu ruší více než tisíc spojů plánovaných na dnešek především z Frankfurtu nad Mohanem a z Mnichova. Z těchto měst vypravuje i letadla do Prahy. Stávka se uprostřed prázdnin dotkne asi 144 tisíc lidí, kteří měli na dnešek naplánovanou cestu s Lufthansou. Odborový svaz Verdi požaduje zvýšení platů.

Ne všem cestujícím bylo možné rezervovat letenky na jiný termín, protože i jiné lety jsou již obsazené. Lufthansa radí zákazníkům, kteří nedostali nabídku náhradního letu, aby se nevydávali na letiště, protože tam kvůli stávce bude otevřeno jen málo servisních přepážek nebo žádné.

Podle úterního vyjádření Letiště Praha byly zrušené tři středeční spoje mezi Prahou a Mnichovem a dále čtyři odlety z Prahy do Frankfurtu a tři přílety z Frankfurtu do Prahy.

Předseda představenstva Lufthansy Harry Hohmeister plány odborářů z Verdi stávkovat během letních prázdnin ostře kritizoval. Ničí podle něho „dovolenkové sny“ lidí.

Pozemní personál Lufthansy stávkuje poprvé od začátku pandemie covidu-19. Situace v letecké dopravě je přitom letos už tak značně komlikovaná. Odbavování na letištích v evropských zemích vázne kvůli nedostatku pozemního personálu i zesílenému zájmu lidí o cestování. Podle odborů Verdi za současnou situaci může špatný management na letištích i u leteckých společností a také přehnané propouštění zaměstnanců během koronavirové krize.