Prachař obmění vedení Českých drah. Jako první odejde Zelený

Pendolino

Pendolino Zdroj: Tereza Capkova

Dny Dalibora Zeleného v čele Českých drah (ČD) jsou s největší pravděpodobností sečteny. Podle zdrojů deníku E15 si jej nepřeje nastupující ministr dopravy Antonín Prachař. Ten chce zároveň udělat zásadní obměny v řídicím výboru a dozorčí radě ČD.

„Nebudu se vyjadřovat prostřednictvím médií k jakýmkoli personálním otázkám,“ uvedl nový ministr dopravy Prachař. Jenže při svých četných jednáních se zástupci rezortu se už nechal slyšet, že mu stávající generální ředitel Českých drah není po chuti.

Klíčové čtvrteční zasedání dozorčí rady drah, kde se podle původního plánu měla Zelenému schválit smlouva na další tři roky, už nemá tento bod na programu. Na schůzi míří jako nový ministr i Prachař.

Spekuluje se o tom, že Zeleného by měl nahradit dosavadní výkonný ředitel ČD pro provoz Daniel Kurucz. Ten byl donedávna vysokým manažerem Agrofertu, kde se osvědčil. K Prachařovu mateřskému hnutí ANO tak má velmi blízko. Šéf hnutí Andrej Babiš navíc několikrát kritizoval současného šéfa drah za poslední vypsané tendry.

Zeleného hodila přes palubu už stará vláda

Zeleného problém tkví mimo jiné v tom, že vedle nové vládní garnitury jej fakticky „zařízla“ i ta stará, která jej do čela drah sama posadila. Novou manažerskou smlouvu s půlmilionovým měsíčním platem včetně všech odměn měl dostat už v polovině prosince. Tehdy ale odklad zařídil ministr dopravy v demisi Zdeněk Žák. Na následném jednání počátkem ledna zatrhl schválení smlouvy Žákův náměstek a předseda řídícího výboru ČD Lukáš Hampl. Zelený, kterému původní smlouva vypršela na Silvestra, se tak už několik týdnů vznáší ve vzduchoprázdnu.

Dozorčí rada ČD alespoň provizorně schválila Zelenému na leden třistatisícový plat. Kvůli konfliktu se zákoníkem práce budou zřejmě muset radní ve čtvrtek postavení Zeleného řešit. V úvahu připadá například provizorní smlouva na jeden nebo dva měsíce. Absurdním, avšak nikoli vyloučeným, scénářem může být i schválení původně navržené tříleté smlouvy. Pro Zeleného by tím následný vyhazov měl alespoň příjemnou tečku v podobě dvanáctiměsíčního odstupného.

Odboráři už šéfa odepsali

Zastáncem Zeleného je šéf dozorčí rady drah Zdeněk Žemlička. Podle něj se Zelený v čele drah osvědčil. „Já bych smlouvu chtěl odsouhlasit i navzdory novému ministrovi. Myslím si, že bychom měli jako dozorčí rada konat,“ řekl deníku E15 Žemlička.

Naopak odboráři a jejich zástupci v radě už Zeleného podle všeho odepsali. „Myslím si, že dojde k personálním změnám, a to i na postu nejvyšším,“ uvedl předseda Odborového sdružení železničářů Jaroslav Pejša. Je přitom známým faktem, že odbory v létě dosazenému řediteli nikdy nepřišly na chuť.

Odejde také šéf ŘSD
Nedávný vyhazov vrchní kontrolorky kvality staveb Miloslavy Pošvářové byl pro šéfa Ředitelství silnic a dálnic Pavla Kočicu jen krátkodobým vítězstvím. Nastupující ministr dopravy Antonín Prachař už oznámil, že Pošvářová se do firmy vrátí a poroučet se bude naopak Kočica. Toho na podzim dosadil do funkce ministr Zdeněk Žák, proslulý personálními čistkami v rezortu. Pošvářová hájila zájmy státu mimo jiné ve sporu s Eurovií o zvlněnou dálnici D47. V tom by měla po návratu pokračovat.