Praha bude zřejmě muset najít novou trasu pro část obchvatu

pražský okruh

pražský okruh Zdroj: E15 Eduard Erben

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) zrušilo územní rozhodnutí na východní část Pražského okruhu v úseku od dálnice D1 do Běchovic. ČTK to dnes sdělila zastupitelka Městské části Praha - Běchovice Petra Šubrtová. Místní obyvatelé s trasou okruhu nesouhlasí, proti územnímu rozhodnutí podali asi 180 námitek. Podle náměstka pražského primátora Karla Březiny (ČSSD) rozhodnutí MMR oddálí realizaci této stavby, kterou Praha považuje za jednu z nejdůležitějších.

„Klíčovým důvodem bylo pochybení magistrátu při doručení rozhodnutí veřejnou vyhláškou, kterou úředníci sejmuli dva dny před uplynutím zákonem stanovených lhůt,“ zdůvodnil rozhodnutí ministerstva Jan Dvořák z odboru komunikace MMR.

„Samozřejmě je to velmi špatná zpráva, která oddaluje realizaci této jedné z nejdůležitějších staveb,“ napsal Březina s tím, že podrobnosti rozhodnutí zatím nezná. Praha považuje tuto část okruhu v současnosti za prioritu.

Obyvatelé Běchovic a Dubče, kteří se proti územnímu rozhodnutí odvolali, tvrdí, že magistrát udělal při vydání územního rozhodnutí vážná pochybení. Podle Šubrtové zejména nebyl schopen prokázat, že provoz na okruhu nebude překračovat závazné limity hluku a čistoty ovzduší. Stavba zároveň nebyla v souladu s územně plánovací dokumentací, uvedla zastupitelka. Magistrát v průběhu řízení prý udělal i řadu procesních chyb.

„Teď je tu příležitost otevřít debatu o rozumnějším tranzitním okruhu, tak aby vedl skutečně kolem Prahy a nezatížil hlukem a škodlivinami hustě obydlené části města. Navrhujeme alternativní trasu Středočeským krajem,“ uvedla Šubrtová. Praha ale o vedení okruhu po území sousedního kraje neuvažuje.

MMR už jednou územní rozhodnutí na stavbu části silničního okruhu mezi Běchovicemi a dálnicí D1 zrušilo. Magistrát jej v loni v říjnu znovu vydal. Tato východní část pražského okruhu má mít délku asi 12,5 kilometru. Podle územního rozhodnutí má jít o šestipruhovou silnici s rozšířeným středním dělícím pásem a nouzovými pruhy. Nový úsek naváže na křižovatku se Štěrboholskou radiálou a už hotový úsek 510, který vede směrem Černému Mostu. Končit bude křižovatkou s dálnicí D1.

Součástí stavby mají být čtyři mimoúrovňové křižovatky Dubeč, Uhříněves, Říčany a Lipany a dále 382 metrů a 275 metrů dlouhé tunely v katastru Kolovrat a Dubče. Celková délka vnějšího pražského okruhu, který vede místy u hranic se Středočeským krajem, má být přes 80 kilometrů, dokončena je zhruba polovina.