Praha odpustí obchodníkům část nájmů za městské prostory. Ne ale všem

Pizza Company ve vestibulu jedné ze stanic pražského metra.

Pizza Company ve vestibulu jedné ze stanic pražského metra. Zdroj: Pizza Company

Šéf Dopravního podniku hl. m. Prahy Petr Witowski
Radní pro majetek Jan Chabr (TOP 09)
Ilustrační foto
4
Fotogalerie

Pandemie koronaviru tvrdě dopadla hlavně na byznys spojený s cestováním lidí včetně městské dopravy. Zásadní propady tržeb tak postihly mimo jiné i malé obchodníky, kteří si pronajímají komerční prostory patřící pražskému dopravnímu podniku. Největší městská firma už odložila termín pro úhradu plateb za druhé čtvrtletí, je ale pravděpodobné, že platby zcela odpustí. Magistrát to totiž městským firmám nařídí.

„Představenstvům městských firem dnes přijde od magistrátu doporučující stanovisko, aby přistoupily k úlevám formou odpuštění nájemného,” řekl serveru E15.cz radní pro majetek Jan Chabr (TOP 09).

Týká se to především dopravního podniku, který vlastní výraznou většinu těchto prostor. Jak informoval deník E15 dříve, loni DPP inkasoval na platbách z nájemného rekordní částku více než 218 milionů korun. Podle typu obchodů patří nejčastěji k nájemníkům trafiky, stánky s občerstvením a obchody s rychloobrátkovým zbožím.

Jelikož musí městské firmy podnikat s péčí řádného hospodáře, proti odpuštění nájémného možná budou muset vznést námitky. „Pokud by rozhodnutí muselo být ve formě akcionářského pokynu, přišlo by na radu hlavního města zřejmě příští týden,“ dodal Chabr s tím, že postup už se šéfem DPP Petrem Witowskim konzultoval.

Úlevy se ale nebudou vztahovat plošně na všechny nájemce. Městské firmy si tak samy určí, komu nájemné odpustí, aby nebyli zvýhodněni podnikatelé, kteří dříve neplatili spolehlivě.

„Zatím jim dopravní podnik alespoň odložil úhradu nájmu za druhé čtvrtletí z dubna na konec června. Abychom firmám v současné tíživé situaci ulevili v cashflow,“ uvedl projektový manažer DPP Danie Šabík. Za komerční prostory v nejatraktivnějších lokalitách, například na náměstí Republiky, platí nájemníci i přes 150 tisíc korun měsíčně.

Rozdíl mezi odkladem a odpuštěním nájemného je pro některé obchodníky klíčové. „Tržby se nám snížily o 85 procent, musíme ale platit zaměstnance i další náklady. Odklad plateb by jen oddálil průšvih nájemníků,“ řekl jednatel sítě stánků s pizzou Pizza Company Lukáš Svoboda.

Téměř polovinu z více než dvaceti stánků musela firma zavřít. V těch otevřených je obvykle pouze jeden zaměstnanec. „Cestujících je ale málo, a když už někdo jede, tak si dává pozor a určitě nechce jíst a riskovat desetitisícovou pokutu,” doplnil Svoboda.