Dopravní podnik rekordně vydělal na pronájmech, nejvíce vynášejí vestibuly metra

Metro Anděl

Metro Anděl Zdroj: Eva Fornálová

Stanice Náměstí Míru
Ilustrační foto
Stanice metra Malostranská
4
Fotogalerie

Převážně provozovatelé rychlého občerstvení ve vestibulech metra letos rekordně přispěli do pokladny pražského dopravního podniku. Největší městská firma od nájemníků komerčních prostor vybrala do konce listopadu 218 milionů korun. Deníku E15 to sdělila mluvčí DPP Aneta Řehková.

Dopravní podnik v roce 2014 inkasoval z pronájmů 160 milionů korun a od té doby každoroční příjmy rostly průměrně o 11,5 milionu. Nejnižší měsíční nájemné a jednorázová kauce, kterou dopravní podnik požaduje, se u komerčních prostor různí. Například ve stanici Rajská zahrada činí nejlevnější nájem dva tisíce korun a kauce jedenáct tisíc, na náměstí Republiky převyšuje nájem 150 tisíc a kauce půl milionu korun.

„Pokud prodejna leží v hlavním proudu pohybu cestujících, je její komerční atraktivita mnohem vyšší než u prodejny ve stejné stanici s horším umístěním. Největší zájem je o prodejny ve stanicích metra v centru a na dopravních uzlech,“ uvádí Řehková.

V komerčních prostorách obchodují firmy, které ve výběrovém řízení DPP nabídly nejvyšší měsíční nájemné.

K významným nájemníkům patří Pizza Company, která si pronajímá dvacet prostor. „Jsou to jedinečná místa, dopravní uzly, kudy denně procházejí tisíce lidí. Pro nás jsou rozhodně příznivější než běžné maloobchodní prostory, ať už na ulici, nebo v obchodním centru,“ říká jednatel Pizza Company Lukáš Svoboda.

Jeho společnost v minulosti podala na dopravní podnik trestní oznámení. Tvrdila, že konkurenti vyhráli výběrová řízení podvodem. Případem se zabývala policie, některé zaměstnance dopravního podniku si zvala na podání vysvětlení. Letos na jaře DPP výrazně zpřísnil podmínky tendrů a zdvojnásobil výši nájemného i kauce.

„Nájmy znatelně zdražily, a to i proto že výběrová řízení už nejsou o úplatcích, ale o férovém obchodu,“ tvrdí Svoboda s tím, že několik zaměstnanců DPP v minulosti napomáhalo konkurenci vyhrát tendry. Zástupci DPP nařčení už dříve odmítli.

Příjem DPP z pronájmu komerčních prostorPříjem DPP z pronájmu komerčních prostor|DPP