Pražská MHD chystá wi-fi. Kdo to zaplatí?

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Cestou do práce vyřídit emaily, přečíst si nejnovější zprávy nebo si jen tak „zasurfovat“, a to i v podzemní dráze, pražský dopravní podnik si začal pohrávat s myšlenkou zavést wi-fi do všech prostředků městské hromadné dopravy. Vizi navíc podporuje i hlavní město. Jeden veliký otazník ale visí nad tím, kolik by to mělo stát a kdo to zaplatí.

„Na konci roku bych chtěl mít jasno, co to obnáší a jaký je o to zájem,“ uvedl generální ředitel Dopravního podniku Milan Křístek. K testování internetu v městské hromadné dopravě podnik přistupuje podle Křístka na základě velkého zájmu a častých dotazů cestujících.

Časový harmonogram testování zatím není podle Křístka možné stanovit. „Zatím se bavíme s operátory,“ podotkl. Je také podle něj nutné striktně rozdělit povrchovou a podzemní dopravu. „V metru jde o technicky velmi náročnou věc. Dochází k obrovskému elektromagnetickému rušení a nikde ve světě to moc nefunguje,“ uvedl Křístek. Důležité je podle něj zjistit také, kolik by zavedení internetu do podzemní dráhy stálo.

Křístek přiznal, že se při zavádění internetu inspiroval u konkurence. Wi-fi připojení nabízí ve svých autobusech i vlacích již několik let Student agency nebo České dráhy. Internetové připojení mají na zastávkách například cestující v Pardubicích.

Internet v hromadné dopravě našel zastánce i v náměstku pražského primátora Josefu Noskovi. „Wi-fi je lákavá a sexy,“ poznamenal. I podle něj je zásadní zjistit, na kolik by vlastně wifi vyšla. „Jestli zjistíme, že je to nesmyslně drahé, a že to lidé nevyužívají, dáme projekt do šuplíčku,“ řekl Nosek.

: