Pražské letiště poptává elektřinu a plyn. Na tři roky za stovky milionů

Cestující na pražském letišti

Cestující na pražském letišti Zdroj: Stepan Bruner, E15

Pražské Letiště Václava Havla vypsalo výběrové řízení na dodavatele elektrické energie a plynu na roky 2018 až 2020. Hodnotu zakázky na odběr elektřiny odhadlo letiště na zhruba 240 milionů korun, hodnotu zakázky na odběr plynu na zhruba 146 milionů korun. Vyplývá to z informací zveřejněných ve Věstníku veřejných zakázek.

Současným dodavatelem elektřiny pro pražské letiště je Pražská energetika. Ta loni vyhrála výběrové řízení na dvouleté dodávky energie s cenou 214 milionů korun za předpokládaný odběr 220 tisíc megawatthodin.

Pražské letiště formálně kupuje elektřinu pro celý Český Aeroholding, protože je držitelem státní licence na nákup a prodej elektrické energie. Elektrickou energii budou využívat i další společnosti sídlící na letišti, včetně leteckých dopravců. Výjimkou je státní podnik Řízení letového provozu, který energii kupuje samostatně.

Český Aeroholding vznikl v roce 2011. Sdružuje firmy vlastněné státem, které působí v oblasti letecké přepravy. Kromě Letiště Praha jsou jeho součástí bývalé dceřiné společnosti ČSA - Czech Airlines Technics, Czech Airlines Handling a Czech Airlines Services, které poskytují personální služby. Aeroholding rovněž drží menšinový podíl v Českých aeroliniích.