Pražské letiště si půjčí až sedm miliard, z části na pokrytí ztrát

Pražské letiště

Pražské letiště Zdroj: Tomeš Michael / E15

Letiště Praha si vzalo rámcový úvěr na sedm miliard korun. Poskytne ho konsorcium bank ČSOB, Raiffeisenbank a VÚB, které uspělo ve veřejném tendru. Letiště chce prostřednictvím úvěru pokrýt své ztráty ze současné koronavirové krize a také některé připravované investice. Letiště vloni skončilo v provozní ztrátě 687 milionů korun, po většinu krize však zatím fungovalo z vlastních zdrojů.

Letiště dostalo nabídky od deseti bank. Vítězné konsorcium nabídlo nejvýhodnější podmínky čerpání včetně úroků, řekl bez dalších podrobností šéf letiště Jiří Pos. Letiště bude moci peníze z rámcového úvěru čerpat do roku 2024, jeho splatnost je nastavená na pět let.

Peníze by letišti měly pomoci zejména během letošního a příštího roku. Poté šéf letiště očekává postupné zlepšování situace na trhu, kdy by letiště mělo opět být schopno finančně zajistit provoz z vlastních zdrojů. Vedle toho hodlá letiště z úvěru financovat práce na pojezdových drahách plánované na přístí rok.

„Považujeme Letiště Praha za důležitou infrastrukturu České republiky a navzdory obtížím, které prožívají všechna letiště po celém světě kvůli pandemii, plně věříme, že Letiště Praha je natolik atraktivní, natolik dobře vedené a strategicky důležité do budoucna, že pandemii překoná,“ uvedl Ján Lučan z ČSOB.

Pražské letiště by letos mělo podle odhadů odbavit asi čtyři miliony cestujících a společnost Letiště Praha zřejmě skončí ve ztrátě v řádu stovek milionů korun, uvedl dále Pos. Ztráta by ovšem podle něj měla být o něco nižší než loni.

V roce 2019 před covidovou krizí letiště odbavilo rekordních 17,8 milionu cestujících. Po vypuknutí pandemie ovšem příšla krize, loni počet odbavených pasažérů klesl meziročně o 79 procent. Letiště propustilo během roku zhruba 600 zaměstnanců. Před krizí mělo na 2900 pracovníků.