Pražské letiště táhly linky do Británie a Francie, poprvé odbavilo přes 13 milionů lidí

Letiště Praha

Letiště Praha

Letiště Praha
Letiště Praha
Letiště praha, ilustrační foto
Letiště Praha
Letiště Praha
10
Fotogalerie

Pražské letiště Václava Havla překonalo loni poprvé hranici třinácti milionů odbavených pasažérů, konkrétně tuto metu k silvestrovské půlnoci překročilo o 75 tisíc cestujících. Meziroční nárůst činí 8,7 procenta. Padl tak rekord z roku 2008, kdy letištěm prošlo 12,6 milionu lidí. Překonání mety letiště oznámilo už den před Silvestrem, nyní přišlo s podrobnějšími údaji. 

Z nich mimo jiné vyplývá, že růst táhly především linky do Velké Británie a Francie. Na letech do ostrovní země přepravila letadla 1,7 milionu lidí, meziročně o 11 procent více. To činí z Británie z hlediska pražského letiště vůbec nejoblíbenější destinaci.

Francie je sice s 960 tisíci pasažéry v žebříčku až na pátém místě, vytáhl ji tam ale dvanáctiprocentní přírůstek; žádná jiná destinace takto nerostla. V první pětce jsou ještě Německo, Itálie a Rusko; jedině u Německa přitom zájem poklesl, a to o 0,6 procenta.

Pokud jde o konkrétní města, vedou lety do Paříže, Moskvy a Amsterdamu. Právě nizozemská metropole si připsala největší nárůst poptávky, přes patnáct procent. K růstu přispěly i dálkové linky. U Severní Ameriky poptávka vzrostla o 54 procent, Dálný Východ rostl o 44 procent.

„V loňském roce letecké společnosti používaly na spojích do Prahy vůbec nejvíce velkokapacitních strojů za celou historii. Zejména ve třetím kvartálu výrazně vzrostla obsazenost letadel v porovnání s předchozím rokem,“ uvedl šéf letiště Václav Řehoř. Mimo jiné jmenuje dvě nové linky do Číny a jednu do Kanady.

Naopak na letech mezi Prahou a Afrikou cestujících ubylo, důvodem je zřejmě odklon Čechů od ne zcela bezpečných dovolenkových lokalit na severu Afriky. Z čistě dovolenkových destinací naopak loni nejvíce bodovaly Dubaj, Burgas a Heraklion.

Nejvíce cestujících (1,45 milionu) během jednoho měsíce prošlo letištěm v červenci. Rekordním dnem byl 17. červenec, kdy odletělo či přiletělo celkem 53 tisíc cestujících. Průměrně Letiště Václava Havla Praha denně odbavilo 36 tisíc cestujících a 374 vzletů a přistání.