Travel Service dál roste, loni přidal desetinu cestujících

Boeing 737 Travel Service v Praze

Boeing 737 Travel Service v Praze Zdroj: E15 Stepan Bruner

Cessna 680 Citation Sovereign aerolinek Travel Service
Cessna Longitude - interiér
Cessna Longitude - interiér
Travel Service
Boeing 737 aerolinek Travel Service
10
Fotogalerie

Letecká společnost Travel Service má za sebou úspěšný rok. Loni její letadla přepravila téměř 6,3 milionu cestujících, což je o 9,6 procenta více než v roce 2015. Největší nárůst poptávky zaznamenaly pravidelné linky pod značkou Smart Wings, u kterých se počet pasažérů zvýšil o čtvrtinu na 1,9 milionu. Počet letů vzrostl loni o 14 procent na 46 577.  

„Těší nás, že přeprava na pravidelných linkách SmartWings zaznamenává další výrazný nárůst, což je v souladu se strategií společnosti reflektující současný trend,“ uvedl manažer značky Smart Wings Radek Müller. Podle něj na letech z České republiky už připadá 80 procent kapacity na pravidelné linky.

Příklon k pravidelné dopravě avizoval loni na jaře v rozhovoru pro E15 i spolumajitel aerolinek Jiří Šimáně, přesto stále větší část byznysu dělá tradiční charterová doprava klientů cestovních kanceláří. Na charterech loni letělo s Travel Servisem 2,7 milionu lidí; firma nepravidelné linky zajišťuje pro cestovní kanceláře z České republiky, Polska, Maďarska, Slovenska a Francie.

Do celkových pasažérských statistik společnost započítává i cestující na palubách vlastních letadel, která však byla pronajata jiným dopravcům. Stroje Travel Servisu i s posádkou létají například v Kanadě.

Flotilu Travel Service tvoří celkem 37 letadel, z toho 32 strojů Boeing 737, jeden velkokapacitní letoun Airbus A330 určený pro dálkové lety a čtyři stroje Cessna pro privátní lety. Dalších 30 letounů od Boeingu s dodáním v letech 2018 až 2023 má firma objednaných. V letním letovém řádu pro letošní rok se objeví několik novinek, například Lyon, španělská Almería nebo ostrov Menorca.