Pražský dopravní podnik kvůli novým tramvajím vystaví směnky za miliardy

Tramvaj For City 15T

Tramvaj For City 15T Zdroj: DPP

Dopravní podnik hlavního města Prahy musí vyřešit, jak letos zaplatí další várku 32 nových tramvají 15T Forcity. Město peníze půjčit nechce, radní podniku doporučili formu externího financování. Podnik se proto rozhodl uhradit tramvaje formou směnečného programu. V plánu má vystavit směnky až do výše osmi miliard korun.

„V současné době byla učiněna výzva pro podání nabídek na vedoucího aranžéra směnečného programu na externí financování,“ uvedla tisková mluvčí podniku Aneta Řehková. Jakou bude mít program podobu, není podle mluvčí zatím jasné. Veškeré podmínky programu se budou odvíjet až po vybrání nabídky a konkrétní společnosti. K podpisu smlouvy by mělo dojít podle Řehkové do konce března.

„Je to zcela standardní způsob financování na trhu a dělá to řada velkých společností,“ uvedl vedoucí praxe kapitálových trhů advokátní kanceláře White & Case Květoslav Tomáš Krejčí .

Dopravní podnik se zavázal, že od Škody Transportation odkoupí do roku 2018 celkem 250 tramvají 15T Forcity za téměř 19 miliard. Do současnosti od škodovky zatím odebral 61 nových vozů. Tramvaje postupně přebírá podle stanoveného harmonogramu. Letos by měly začít dodávky po 1. dubnu.

Již od počátku dodávek se ale pražský dopravní podnik potýká s vysokou poruchovostí nových tramvají. Podal na ně už přes čtyři stovky reklamací. Generální ředitel Milan Křístek již dříve uvedl, že některé závady se opakují. Podle výrobce Škody Transportation ale byly některé reklamace neoprávněné.

Škoda Transportation kvůli častým závadám podle Milana Křístka tramvajím prodloužila záruční dobu o 12 měsíců. „Tento krok souvisel s našimi stížnostmi a počtem reklamací, které jsme měli a které máme,“ sdělil Křístek již dříve serveru E15.cz.

I přestože mají nové tramvaje časté poruchy, je smlouva se škodovkou podle Dopravního podniku nevypověditelná.

: