Přetížené nákladní dopravě může pomoci přístav ve slovinském Koperu

Mýtná brána

Mýtná brána Zdroj: Jan Rash/Euro

Slovinský přístav Koper by mohl být vhodnou alternativou pro české dopravce, kteří nyní využívají hlavně severoněmecké přístavy a potýkají se s velmi vytíženými dopravními cestami, zejména na železnici. Podle ministra dopravy Antonína Prachaře to vyplynulo z česko-slovinského logistického worskhopu, který v pondělí ministerstvo uspořádalo.

Právě kvůli přetíženosti dopravní infrastruktury hledají čeští dopravci jiné možnosti. „Mohlo by to být dobré řešení, z Česka až ke slovinskému přístavu je velmi dobré železniční spojení a také silniční propojení se postupně zlepšuje,“ připomněl ministr Prachař. Obě země teď podle něj budou pracovat na vytvoření podmínek, které by cestu českých dopravců do slovinského přístavu ještě zjednodušily.

Česko-slovinského semináře se zúčastnili zástupci národních agentur, dopravní experti, zástupci logistických firem i členové vlád obou zemí. Ministr dopravy Antonín Prachař jednal například se slovinským vicepremiérem a ministrem zahraničních věcí Karlem Viktorem Erjavcem o rozvoji dopravního spojení mezi oběma zeměmi.

Česká republika je pro Slovinsko důležitým hospodářským a obchodním partnerem. „Uspořádali jsme tento workshop, abychom prohloubili velmi dobře se rozvíjející obchodní spolupráci mezi českými a slovinskými firmami. Cílem je vzájemná výměna zkušeností nejen v oblasti výstavby pozemních komunikací, ale také v oblasti tvorby zákonů pro podporu budování dopravní infrastruktury,“ uvedl ministr Prachař.