Přijdou České dráhy o zakázky? Nejasnost v zákoně řeší ministerstva

Pavel Krtek, České dráhy

Pavel Krtek, České dráhy Zdroj: Michael Tomes, E15

Pavel Krtek, České dráhy
Ilustrační foto
České dráhy (ilustrační foto)
4
Fotogalerie

Ministerstvo dopravy se kvůli otázce možného vyloučení Českých drah z veřejných soutěží na železniční linky obrátí na ministerstvo pro místní rozvoj. Vyplývá to z otevřeného dopisu ministra dopravy Dana Ťoka premiérovi Bohuslavu Sobotkovi.

Sobotka se ve středu na Ťoka obrátil s dotazem, zda není ohrožená pozice Českých drah v připravovaných tendrech ministerstva tím, že nový zákon o veřejných zakázkách požaduje, aby uchazeči o státní zakázky měli zaknihované akcie.

Zákon, který vstoupil v platnost počátkem letošního října, umožňuje zadavateli vyloučit z tendru uchazeče, který nemá výlučně zaknihované akcie. Vybraný dodavatel bez zaknihovaných akcií by měl být také podle zákona ze soutěže vyloučen. České dráhy podle odborného mluvčího ČSSD pro dopravu Jana Birkeho ale mají ze zákona o Českých drahách akcie v listinné podobě a jejich zaknihování tento zákon brání.

S tímto výkladem ministr Ťok nesouhlasí, pro jistotu ale bude problém konzultovat s ministerstvem pro místní rozvoj, které je gestorem nového zákona. "Takový přístup by šel proti duchu uvedeného zákona, jehož cílem je vyloučit zadání veřejných zakázek subjektům s neznámými vlastníky. Dostali bychom se do paradoxní situace, že zatímco u zahraničních společností by stačilo čestné prohlášení, u státem vlastněných společností bychom trvali na vyloučení," uvedl v dopise premiérovi Ťok. Akciovou společnost České dráhy vlastní ze sta procent stát.

Vše o Českých drahách si přečtěte zde

Stejný problém by navíc neměly podle ministerstva dopravy jen České dráhy. Například v resortu ministerstva průmyslu má listinné akcie například správce přenosové soustavy ČEPS , nebo operátor energetického trhu OTE.