Přímý letecký spoj z Prahy do New Yorku bude obnoven v příštím roce

Delta Air Lines

Delta Air Lines Zdroj: Profimedia.cz

Delta Air Lines
Delta Air Lines
Delta Air Lines
4
Fotogalerie

Do Prahy se v příštím roce po koronavirové přestávce opět vrátí letecké spoje z USA. Letecká společnost Delta Air Lines obnoví od 26. května přímé lety z Prahy do New Yorku na letiště JFK. Dopravce plánuje provozovat linku až sedmkrát týdně. Jde o první ohlášenou linku po loňském přerušení provozu z Prahy do USA kvůli pandemii koronaviru. V současnosti se z Prahy létá do více než stovky míst, převážně v Evropě.

„Obnova přímé linky do New Yorku, která v roce 2019 patřila na pražském letišti k atraktivním dálkovým leteckým spojením, je vynikající zprávou zejména pro všechny české cestující, kteří tak budou moci po dvou letech využít pohodlného a rychlého spojení s východním pobřežím Spojených států. Před stávající krizí létalo mezi Prahou a New Yorkem každoročně více než 70 tisíc cestujících, což představuje silný potenciál až pro celoroční přímé spojení s Prahou,” řekl předseda představenstva Letiště Praha Jiří Pos.

Obnovení linky do New Yorku uvítal i ředitel agentury CzechTourism Jan Herget, který to označil za zásadní. “Budeme tak moci navázat na setrvalý nárůst turistů z USA, kterému jsme se jako destinace těšili před koronavirovou krizí. Velmi bonitní turisté ze Spojených států amerických jsou vítanou klientelou podnikatelů v cestovním ruchu nejen v Praze, ale i v ostatních regionech,„ podotkl Herget.

Letiště má zájem o obnovení i dalších dálkových linek. Z původních patnácti dálkových leteckých spojení, která nabízelo pražské letiště v roce 2019, jsou aktuálně v provozu linky do Dubaje a Dauhá. V průběhu zimy přibydou nové charterové spoje do vzdálenějších exotických destinací. Před krizí se z Prahy létalo také do Filadelfie, na letiště Newark ve státě New Jersey a v plánu byla také linka do Chicaga.

Pražské letiště v srpnu odbavilo téměř 700 tisíc pasažérů, což je o 102 procent více než v předchozím roce. Oproti předkrizovému období jde však o propad o 65 procent. I přes poslední nárůst je však letový provoz nadále hluboko pod čísly před vypuknutím pandemie koronaviru. Pražské letiště kvůli koronavirové krizi loni po letech rekordních čísel odbavených cestujících přišlo ve srovnání s rokem 2019 o 79 procent pasažérů. Celkem jich odbavilo 3,66 milionu, což je nejméně za posledních 25 let.